Mi is az a mutálás?

A hangváltozás jelentős mérföldkő egy férfi életében. Természetes folyamat, ami gyakran inkább teher lehet, főleg, ha nem következik be, vagy csak részlegesen. A gége fejlődése során a hangszalagok is nyúlnak és vastagodnak. Az arccsontok erősödnek, az üregei, mint az orr és torok is növekszik, ezáltal biztosítva több helyet a hang megrezegtetéséhez.

E tényezők együttesen felelősek a hang mélyüléséért. A vékonyabb hangszálak magas, míg a vastagabb hangszálak mélyebb hangokat adnak ki. A fiúk növekvő gégéje kicsit ferdén helyezkedik el a torokban, egy része a nyak elülső részén kitüremkedik: ezt nevezzük ádámcsutkának. A fiúk egyszer mély, egyszer magas hangszínét a változó gégeméret okozza. A fiúgyermek hangja ebben az időszakban férfihanggá alakul át: ezt az átmeneti időszakot nevezik mutálásnak.

A mutálás a déli országok gyermekeinél általában hamarább kezdődik el mint az északi népeknél, mégis azt mondhatjuk hogy a mutálás átlagosan 11 éves korban kezdődik, s egészen a 16. életévig tart. Mint oly sok minden, úgy a mutálás is lehet rendellenes. A rendellenességnek pedig vannak tünetei:

– magas gyermeki regiszter megmaradása

– beszéd közben hirtelen elcsuklik a hang, és a magasba szökik

– rekedt hang

– hangképzés miatt fárasztó beszéd

– hangerő fokozásának nehézsége

– beszűkült hangterjedelem, ami az énekléshez szükséges

mutalas2

Homok került a gépezetbe…

A mutációs zavart egy funkcionális zavar okozza. A gége vázának pubertáskori gyors növekedésével az ideg-és izomműködés nem tud lépést tartani, vagyis a már felnőtt férfi a gyermekgégéhez igazodó hangképzési technikát alkalmazza továbbra is.

A mutálás zavara a mindennapi életben okozza a legtöbb problémát: kommunikációs nehézségeket okoz a munkában és a kapcsolatok kialakításában egyaránt. A hang alkalmatlansága miatt pedig nagyon nehéz hosszabb előadásokat, szónoklatokat és zenei fellépéseket tartani.

Szerencsére orvosolható!

Mint minden más betegség, ez sem javul spontán, de beszédterápiával teljesen meg lehet szűntetni ezt a kellemetlenséget. Könnyen elsajátítható hanggyakorlatokat kell végezni, s a legfőbb teendő ilyenkor a gyakorlás!

A rendszeres otthoni gyakorlás ugyanis nélkülözhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez! Figyelni kell arra is, hogy minél hamarabb elkezdődjön a terápia, nehogy kialakuljanak a másodlagos elváltozások. Öröm az ürömben, hogy idősebb korban is lehet orvosolni ezt a problémát!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.