Mérgező is lehet a tetoválás!

A tetoválás manapság az egyik legelterjedtebb módja az önkifejezésnek, ami korosztályra való tekintet nélkül kezd egyre nagyobb teret hódítani. Kevesen figyelnek azonban oda arra, hogy a népszerű „hóbort” komoly veszélyeket tartogat viselője számára, ami főleg a fiatalokat érinti.

A tetoválás nem az újkor találmánya: régészeti leletek támasztják alá, hogy a testre tűvel varrott motívumok már az időszámításunk előtt népszerűek voltak. Régen a vallásgyakorlás eszközeként, törzsi hovatartozás jelölésére, vagy éppen rangjelzésre használták őket. Manapság leginkább az önkifejezés egyik módja, egyfajta divat, ami minden korosztályt meghódított.

Nincsenek pontos adatok arra nézve, hogy hazánkban hány ember visel tetoválást, de mindenképpen egy elterjedt módszerről van szó. Sajnos kevesen néznek utána, milyen veszélyei lehetnek annak, ha magukra varratnak egy mintát. A tetoválások okozta mérgezések főként a fiatalokat érinti: a mérgezettek 20%-a 15-24 éves tinédzser.

A tetováló iparág egyik legnagyobb veszélye az, hogy a szalonokban használt eszközöket nem lehet megfelelően, hatóságilag ellenőrizni. Mivel a tetoválás nem minősül sem kozmetikumnak, sem gyógyszernek, a hivatalos szerveknek nem áll jogukban ellenőrizni a termékeket.

tetoval

A tetováláshoz használt anyagot sok tetováló mester saját maga állítja elő, így ezek összetétele sem ismert. Elrettentő példa azonban, hogy a vizsgált szerek közt találtak már olyat, ami higanyt, fagyállót vagy graffiti festéket tartalmazott!

A festék összetétele mellett a legnagyobb veszélyforrást a tetováláshoz szükséges tű jelenti! Ahogy a tetoválások száma nőtt, úgy szaporodott meg a HIV-vel, a Hepatitis C-vel és más, testnedveken keresztül terjedő fertőzéssel kezeltek száma.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ha valaki tetoválást készíttet, akkor olyan helyre menjen, ahol megfelelően steril körülmények és fertőtlenített eszközök várják! Felmérések szerint az idő múlásával a tetovált emberek nagy része (egyes vizsgálatok szerint majd’ 50 %-uk) megbánja az életre szóló emléket.

A tetoválás eltávolítása azonban nem olcsó mulatság: egy ilyen beavatkozás több százezer forintba is kerülhet, ráadásul a műtétet csak lézerrel tudják elvégezni, ami amellett, hogy a festék kristályait szétroncsolja, olyan kémiai anyagokat szakíthat fel a bőrben, amik rákkeltő hatásúak!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.