Leányanyák szégyene, média felelőssége

Még mindig sok kisbabát hagynak ott kórházak lépcsőjén, az egyre több intézményben elhelyezett inkubátorok ellenére.

Használhatnák őket a fiatal asszonyok, mégis előfordul, hogy inkább előtte, mellette felejtik csecsemőjüket. Ha megfelelően cselekednének, büntetőeljárás sem indulhatna ellenük. Hiába próbálták felhívni rá a figyelmet, mégis érdektelenség volt a válasz a segítségnyújtó akcióra. Több anya fél a nyilvánosságtól, a kedvezőbb körülmények ellenére is sokan jogi következményektől tartanak.

Pedig már egyre több helyen található inkubátor és nem csupán a szülészeten. Kevesen élnek a lehetőséggel, sokkal nagyobb veszélynek téve ki az újszülötteket, mely miatt számolniuk kell a törvénnyel.

Érdektelenség a média részéről

?Bár felhívták a sajtó figyelmét a jelenségre azzal, hogy meghívókat küldtek ki babamentő programokról, mégse számolhattak elég érdeklődéssel? ? mondta el a Medipress-nek Buncsik Ildikó, a Heim Pál Gyermekkórház PR vezetője.

?Remélhetőleg nagyobb figyelmet kap majd a médiában a babákat menteni szándékozó tevékenységük, ezzel segítve a krízishelyzetben lévő anyákat, akiknek legtöbbje nincs tisztában a lehetőséggel. Már a Madarász utcában is helyeztek el inkubátort az elhagyott újszülöttek számára? ? tette hozzá.

Még nagyobb diszkréció

?Azzal, hogy a főbejárat helyett mellékutcáról nyíló bejáratnál lettek elhelyezve a készülékek, az anyák diszkréciójához járultak hozzá még jobban a kollégák? ? véli Buncsik. Szerinte: ?problémát jelenthetett számukra, hogy a főbejárat előtt elhelyezett inkubátor túlságosan szem előtt van, így megláthatják őket?. Hozzátette: ?szégyenérzet miatt nem kívántak élni a lehetőséggel, ezért lett biztosítva a nagyobb diszkréció?.3932Nyilatkozata szerint a készülék újonnan elhelyezését követően döbbenten vették észre a lépcsőn hagyott csecsemőt. Ahogy Buncsik fogalmazott: ?bár lépcsőre helyezték az újszülöttet, pozitívum, hogy legalább egy kórház bejárata elé?.

Amiért mégis megéri

?Évente 4-5 babát találnak a kihelyezett inkubátorokban a nővérek, már azért is megéri üzemeltetni őket, hogy egyáltalán használják? ? nyilatkozta Buncsik. ?Ezzel a krízis ellen kívánunk harcolni, ilyen esetben az anyát sem keresik? ? tette hozzá.

Elmondta: ?nyilvános helyen történő gondatlan veszélyeztetés esetén a törvények szerint eljárás indítható az anya ellen, ezért megkereshetik őket?. Ide tartozik a kórház lépcsőjén hagyott gyermek is, szemben az inkubátorban megtalált kicsikkel, ilyenkor törvényi eljárás indul ismeretlen tettes ellen.

?Az inkubátor biztonságot nyújt, az Üllői úti részlegen is szeretnének elhelyezni egyet?. Hozzátette: ?inkább szülészeten találhatóak ilyen készülékek, de a vezetőség a gyermekkórházban való elhelyezését is fontosnak tartotta?. Arra az esetre, ha valaki lépcsőn találja az újszülöttet, Buncsik a következőt javasolja: ?mindenképp értesítsük a mentőket és a rendőrséget is, a babát takargassuk be és semmiképp ne vigyük magunkkal, maradjunk a helyszín közelében?.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.