Kamasz-szex, és ami ezzel jár

A szülők egyik félelme, hogy a gyermekük túl korán kezdi meg szexuális életét, és minden, ami ezzel járhat: nemi úton terjedő betegségek és nem kívánt terhesség.

A szülők aggályainak van némi alapja, mert a felmérések szerint a fiatalok átlagosan 15 éves korukban esnek át első szexuális élményükön. A családok jelentős részében mégis keveset beszélgetnek a gyermekkel a nemiséggel összefüggő témákról, talán mert a szülők maguk is zavarba jönnek tőle. Ahogy oly sok területen, itt is a megelőzésé a fő szerep.

Ha időben, és megfelelő módon beszélgetünk a gyermekkel, azzal biztosíthatjuk leginkább, hogy a kritikus pillanatban jól döntsön a fiatal, hogy belemegy-e egy szexuális élménybe, és ha igen, hogyan védi magát a nem kívánt következményektől. Ehhez kevés, ha alapos biológiai ismeretekkel rendelkezik a tinédzser: szükséges, hogy képes legyen felismerni, eljött-e már az idő a szexuális élet megkezdésére, adott esetben rendelkezzen a nemet mondás képességével, és az ehhez szükséges önbecsüléssel is.

szerelmesek10

A málnásba bezavart maci meséje

A szexuális felvilágosítás ideje ideális esetben sokkal korábbra tehető a serdülőkornál. A szexuális nevelés egészen kicsi kortól indul, mikor először megkérdezi az óvodás, hogyan születik a gyermek. Ha ekkor természetesen viselkedünk, azaz válaszolunk a kérdésére, és beszélgetünk vele a témáról, később is tudni fogja, hogy fordulhat hozzánk kérdéseivel.

A szülők egyik dilemmája: mit és mikor mondjon el. Egyszerű a válasz: mindig annyit, amennyit a gyermek kérdez, és azt hétköznapi, érthető nyelvezettel. Nem biztos, hogy a gyermeket orvosi mélységben érdekli a szexualitás kérdése: jó, ha a szülőnek megvannak a hétköznapi szavai a nemiséggel kapcsolatos fogalmakra, és ha az élet természetes részeként tud beszélni róla. Nem kell attól félni, hogy a túl korán adagolt információk hozzák meg a gyermek kedvét a szexualitáshoz: úgyis hallani fog róla – szerencsés, ha nem csak a kortársaktól vagy a médiából, hanem tőlünk is.

Annak, hogy mégis belesodródik a tinédzser egy túlzottan korai kalandba, inkább a megfelelés az oka, mintsem a mindent elsöprő szexuális vágy. Érezheti úgy, hogy szükséges átesnie a tűzkeresztségen ahhoz, hogy elismerjék a barátok, vagy hiheti azt, hogy elhagyja a párja, ha nem adja be a derekát.

kamaszok6

Fontos, hogy a családban ezekről a nehézségekről is lehessen beszélgetni, a szülő ne bagatellizálja a problémát azzal, hogy „ráérsz arra még”. Persze azt is el kell fogadni, hogy bizonyos életkor után természetes, hogy nem a szülő, hanem a barátok képezik azt az elsődleges közeget, ahol a kamasz megosztja az őt foglalkoztató kérdéseket. De hogy kit választ barátjának, kinek a szavára hallgat, abban benne van mindaz az érték, amit a megelőző években a családban tanult.

SOS intézkedések, mielőtt tinimami lesz a gyerekből:

Ha minden igyekezet ellenére megtörténik a baj, és kiderül, hogy kamasz gyermekünk olyan szexuális aktusba keveredett, ahol nem volt megfelelő a védekezés, a legjobb, amit tehetünk, hogy ítélkezés, botránykeltés nélkül igyekszünk segíteni. Ez nem ideális pillanat a szentbeszédre és a nevelés sietős pótlására.

Ajánljuk fel, hogy elkísérjük nőgyógyászhoz, de fogadjuk el, ha inkább egy barátnőjével menne. Legyünk segítségére az esemény utáni tabletta beszerzésében, illetve, hogy hova fordulhat, ha felmerül a különféle nemi betegségek szűrésének szükségessége. Fontos, hogy a szülő ilyen helyzetben támogatólag lépjen fel, mert ezzel biztosíthatja, hogy a későbbiekben elfogadja tőle a kamasz a segítséget, és egy következő alkalommal már felkészülten menjen bele hasonló helyzetbe.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.