Kamasz karácsony

Kamasznak lenni rettenetesen nehéz, de az édesanyjának, édesapjának lenni sem könnyű feladat. A szülők számára nagy kihívás, hogy örökké durcás és sértett gyermekük arcára végre mosolyt csaljanak.

A karácsony hazánkban az egyik legnagyobb családi ünnep, a kamaszok azonban vagy barátaik társaságát, vagy a magányt keresik. Próbáljuk meg az ünnepet felhasználni arra, hogy közelebb kerüljünk gyermekünkhöz!

Amikor az ember már nem teljesen gyerek, de még legkevésbé sem felnőtt, sokszor nagyon nehezen viseli még saját magát is, nemhogy a családját. A kamaszok gyakran zárkózottan viselkednek szüleik irányában, amivel nem könnyítik meg azt, hogy segíthessenek problémáikban.

Sokszor a kommunikáció teljes hiánya jellemzi ezeket a családi kapcsolatokat. A szülő egy darabig kérdezgeti lányát/fiát, de amikor belefárad, hogy mindenre csak kitérő válaszokat és sértett grimaszokat kap válaszul, akkor feladja a próbálkozásokat.

karacsonyfa5

Gyakran még azt sem könnyű kitalálni, hogy minek örülne egy kamasz a fa alatt. Ebből adódóan sokan pénzt adnak ajándékba, hogy azt vehessen magának a gyerek, aminek valóban örül. Kérdéses azonban, hogy tényleg úgy örül-e a pénznek, mint ha valódi ajándékot kapna.

Könnyen lehet, hogy a karácsonyi pénzecske már szilveszter éjszaka elfolyik, és január 2-án jön rá a nebuló, hogy jobb lett volna valami maradandóbbra fordítani ezt az összeget. Természetesen gondolhatjuk, hogy ez jó lecke lesz, és végre valahára megtanulja csemeténk a pénz értékét, de a karácsonyi ajándék célja nem a leckéztetés.

Ha keresztkérdésekkel sem tudjuk kiszedni gyermekünkből, hogy milyen CD-ről, könyvről, pulóverről álmodik mostanság, akkor próbáljuk meg rávenni, hogy jöjjön el velünk egy bevásárló körútra és válasszuk ki közösen, hogy mit szeretne!

kamasz%252520kar%2525C3%2525A1csony1

Ily módon természetesen nem lesz meglepetés az ajándék, de jót beszélgethetünk gyermekünkkel, és talán eszünkbe jut valami fecsegés közben, amit mégiscsak meglepetésnek, külön vehetünk meg a számára. Amennyiben gyermekünk ,,bokros teendőire" hivatkozva nem ér rá  arra sem, hogy eljöjjön velünk vásárolni, akkor végső megoldásként marad a pénz, de soha ne a hagyományos borítékban adjuk oda!

Írjunk mellé valamit orientációképpen, hogy mire költse majd! (Kéz és lábtörést a sítáborban!; Tőke 12 újabb fekete pulóver beszerzéséhez?; Kérlek, ne bömböltesd majd elviselhetetlenül a magnót, ha ezt elköltötted!) A kamaszok általában érzékenyek, de van humorérzékük. Próbáljunk meg ebből az irányból közelíteni, hátha lehull a világfájdalom maszkja az arcukról, és egy pillanatra elmosolyodnak a fa alatt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.