Így készülj a szóbeli érettségire!

Az írásbeli érettségik okozta izgalmak után nincs sok idő a lazításra, hiszen újabb nehéz feladattal kell szembenézni: jön a szóbeli érettségi!

Sajnos sok diáknak van problémája azzal, hogy tudását szóban adja elő hallgatóság előtt, ezért nekik gyakran sikerül rosszul a vizsga, annak ellenére, hogy tudják az anyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, íme néhány életmenő ötlet, amivel garantáltan sikeres lesz a felkészülés!

Oszd be az idődet!

Sok diákot megtéveszt az, hogy az írásbeli érettségi a tanév végén van, a szóbeli pedig 3-4 héttel később: úgy gondolják, ez az idő több mint elég a felkészülésre.

Pihend ki magad az írásbeli vizsga megmérettetése után, de ne pocsékold sokat az idődet: hiába jött el a nyári szünet, neked még rengeteg dolgod van! Hidd el, gyorsan eljön a szóbeli vizsga, pár nap felkészülés pedig nem elég. Oszd be a tételeket: tanulj meg minden nap egyet mindegyik tárgyból, így nem a vizsga előtt egy nappal kapkodsz az információk begyűjtéséért!

Pihend ki magad!

Ha jól beosztottad az időd, nem esel abba a csapdába, hogy a vizsga előtti éjszaka kell minél több adatot megjegyezned. Fontos, hogy a szóbelire felelésre kipihenten, frissen érkezz, hiszen a fáradtság azonnal meglátszik rajtad! Persze a vizsgadrukk ott van benned, így nem könnyű elaludni: egy pohár meleg tej vagy kakaó lefekvés előtt segít, hogy gyorsan álomba merülj.

erettsegi

Légy tisztelettudó és vidám!

Nagyon fontos, hogy amint a terembe lépsz, megteremtsd magad és a vizsgáztatók között a szimpátiát. Ennek érdekében légy nagyon tisztelettudó: lehet, hogy a kedvenc tanárod vizsgáztat, akivel jó a kapcsolatod, ám ne felejtsd el, hogy vizsgaszituációban vagy!

Tartsd meg a tanár-diák viszonyt: köszönj a testületnek hangosan, majd érthetően mondd el a neved és válaszolj a kérdéseikre! A mosoly nagyon fontos, a jó hangulatú beszélgetés a vizsgáztatónak is kellemesebb élményt nyújt.

Ne pánikolj!

A szóbeli vizsgán a tétel kihúzása után bőven elég időd lesz arra, hogy kidolgozd azt. Ne teljes mondatokat vagy szöveget írj a papírra: csupán a fontosabb információkat, amikből kiindulva szóban mondatokat fogsz majd alkotni!

Lehet, hogy először megijedsz a tétel címétől, és lassan jutnak eszedbe a gondolatok, de ahogy belemerülsz a kidolgozásba, egyre több információ jut majd eszedbe! Ha valamire hirtelen nem emlékszel, ne ess pánikba, menj tovább, és később visszatérsz a kérdéses részre! Ha valami nagyon nem megy, hagyd ki, és hangsúlyozd azt, amit tudsz!

Csak természetesen!

Felelés közben igyekezz minél természetesebb lenni, de nyugodj meg: az nem baj, ha a vizsgáztatók látják, hogy izgulsz. Arra figyelj, hogy az izgalmad ne menjen a mondandód rovására: beszélj lassan, érthetően, fogalmazz egyszerűen és igyekezz kerülni a töltelékszavakat! Ne ijedj meg akkor sem, ha a vizsga végén kérdéseket tesznek fel neked: válaszolj rájuk legjobb tudásod szerint!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.