Huszonötezer diákot ösztönöztek az olvasásra

A lezáruló tanévben több mint huszonötezer középiskolás vett részt a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) olvasásra nevelési programjában, amelynek célja a diákok szövegértési kompetenciájának javítása.

A magyar lapkiadók az elmúlt öt évben több mint félmilliárd forint értékben juttattak el sajtóterméket a középiskolák tanulóinak, a megyei lapkiadók által működtetett regionális programok keretében pedig további kétszázmillió forint értékben jutottak újságokhoz a diákok.

Az iskolai tanulócsoportok számára juttatott lapcsomagok mellé az MLE módszertani segédleteket is biztosít a pedagógusok számára, ösztönözve ezzel a sajtótermékek felhasználását az iskolai órák keretén belül.

Egy új, kreatív eszközkészletet kínálnak így az oktatási intézményeknek a nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztési feladataik ellátásához, ez a szövegértési kompetencia fejlesztésén túl a kritikai szemléletmód erősítésében, a tudatos médiahasználat fejlesztésében, az állampolgári attitűd kialakításában, de akár egy matematikaóra keretein belül a statisztikák működésének szemléltetésében is sikeresen felhasználható.

Az egyesület közleményében kitért a program eredményeire is: a legutóbbi, több mint egy évvel ezelőtt lezajlott PISA-felmérés során kiderült, hogy jelentősen nőtt Magyarországon az újságolvasó diákok aránya, és szélesedett a köre azoknak a szövegeknek, amelyek iránt érdeklődnek a fiatalok.

Mennyit olvasnak a fiatalok?

A könyvolvasás gyakoriságának megoszlása a 15-25 év közötti fiatalok körében. A felmérés a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével zajlott.

olvasas

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.