Garázsvásárból, zöldségtermesztésből gyűjtenének zsebpénzt a gyerekek

Számtalan hasznos spórolási tippet gyűjtöttek össze a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő döntősei. A 11-14 éves diákok már tudják: tudatos vásárlással, az internet nyújtotta lehetőségek kihasználásával, autó helyett a tömegközlekedés használatával, konyhakert művelésével sok pénzt megtakaríthat egy család. Az idei versenyre az ország keleti feléből négyszer többen jelentkeztek, mint Nyugat-Magyarországról.

A felső tagozatos általános iskolások az alábbi feladatot kapták a vetélkedő döntőjében: adjanak tippeket a Kovács családnak, mivel tudnának pénzt spórolni. A képzeletbeli Kovács család egy kertvárosi családi házban élt, autóval közlekedett, internet előfizetéssel rendelkező, újságokat, magazinokat olvasó család.

A zsűri elégedetten nyugtázta, hogy a 11-14 éves diákok számtalan hasznos, a mindennapi életben könnyen megvalósítható spórolási tippet gyűjtöttek össze. Javasolták, hogy a család kevesebb cukros üdítőt, szörpöt vásároljon, helyette vizet fogyasszon, hiszen a leírás szerint víztisztító berendezésük is volt. Autó helyett hétköznaponként biciklit vagy tömegközlekedést használjon a család, drága újságok és magazinok helyett pedig tájékozódjanak az internetről. A tippek között szerepelt, hogy ha a családi ház kertje alkalmas zöldségek, gyümölcsök termesztésére, akkor azokat nem kellene megvásárolni. Javasolták a diákok azt is, hogy a kisgyerek ne a menzán ebédeljen, hanem otthon főzzön a család, és vigyen mindenki magával ebédet.

A feladatban szereplő kisgyerek épp nyári táborra gyűjtött költőpénzt, ezt a gyerekek szerint könnyen összeszedheti, ha eladja felesleges játékait, ruháit az interneten vagy garázsvásárt rendez a család. Többen említették, hogy bébiszitterkedésből, kutyasétáltatásból, papírgyűjtésből is zsebpénzhez juthat egy diák vagy korrepetálhat alsósokat, illetve készíthet festményeket, ékszereket, amiket eladhat például a bolhapiacon.

kertesz

A családi költségek emellett csökkenthetők energiatakarékos izzók használatával, illetve ha odafigyel a család a víz- és áramfogyasztásra, a fűtési költségekre, télen a szellőztetés hosszára.

“Kutatások alapján a fiatal generáció nagy része az ‘élj a mának’ szemléletet vallja. A gazdasági környezet ugyanakkor arra világít rá, hogy mennyire fontos a pénzügyi tudatosság, a hosszú távú pénzügyi tervek kidolgozása. A vetélkedő döntőjén sok színvonalas ötlet született a diákok részéről arra vonatkozóan,hogyan lehetne spórolni, vagy többletbevételhez jutni. Arra kértem a versenyen részt vevő diákokat, hogy ezeket az ötleteket otthon, a szűk környezetükben is terjesszék, hiszen nagyon fontos, hogy a családok minél stabilabb anyagi körülmények között éljenek” – mondta Szalay György, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Kultúra Központjának vezetője, a döntő zsűrijének tagja.

A pénzügyi vetélkedőt idén harmadik alkalommal rendezték meg. A zsűri elnöke, Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében ismertette: idén már szinte minden tizedik általános iskola delegált csapatot a versenyre, 700 csapatból közel 3000 kisdiák küldte be az első, online fordulóban a megoldásokat. Közülük került a döntőbe a korosztályonkénti 8 legjobb csapat.

A verseny leginkább a 3-4. osztályos korosztályt vonzotta, és elsősorban a kelet-magyarországi diákokat. Az ország keleti feléből közel 4-szer annyi nevezés érkezett, mint Nyugat-Magyarországról. Az idei versenyre Pest megyéből jelentkeztek a legtöbben, 184 csapattal. A legtöbb csapatot, összesen 75-öt a pomázi Mátyás király Általános Iskola nevezte be a versenyre, a legtöbb csapatot felkészítő pedagógus pedig Jakab Dóra lett, aki a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolából 34 csapatot nevezett be a vetélkedőre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.