Felnőttre sminkelt tinik

Egyre nehezebb ránézésre megállapítani a gyerekek korát, mert egyre korábban igyekeznek úgy kinézni és viselkedni, mint a felnőttek.

Szomorú, de úgy tűnik, hogy manapság nem divat gyereknek lenni. Mini felnőtteket látunk tűsarkúban sminkelni a buszon, vagy halálosan komoly arccal telefonálni a megállóban. A felnőttek leghőbb vágya mindig is az volt, hogy újra gyerekek lehessenek, viszont a gyerekek minden korban, a felnőtteket igyekeztek utánozni.

Talán soha nem volt még ennyire összemosva a határ, mint manapság, a gyerekdivat pedig támogatja csemetéinket abban, hogy minél felnőttesebben nézzenek ki. Létezik gyerekbőrre kifejlesztett sminkkészlet, gyerekeknek való kölni, miniszámítógép és mobiltelefon, optikailag magas sarkúnak tűnő szandál, és egészen kisméretű selyem nyakkendő.

Mivel sajnos sok szülőnek lelkiismeret furdalása van, amiért nem ér rá elég időt együtt tölteni szeme fényével, ezért megpróbálják legalább azon óhajaikat kielégíteni, amelyeket egyszerűen meg lehet vásárolni egy boltban, vagy ami még egyszerűbb, interneten keresztül megrendelhető.

A változás azonban, nem csupán a külsőségekben figyelhető meg: egyre kisebb gyerekek vágynak, egyre felnőttesebb szórakozásra. Az éjszakai buszokon sajnos egyre gyakrabban látni egyre fiatalabb részegeket, akik ettől érzik magukat felnőttnek. Kérdés, hogy ezeknek a gyerekeknek hol vannak ilyenkor a szüleik.

Lehet, hogy sok a munkájuk és nagy rajtuk a stressz, de azzal, hogy adnak pár ezer forintot csemetéjüknek, hogy egyetlen este elmulathassák, azzal csak időlegesen tehetik boldoggá szemük fényét. Ezek a gyerekek, a szívük mélyén mind magányosak még akkor is, ha tele van a haverok telefonszámával a mobiljuk.

Borzasztóan zárkózottak, noha folyamatosan a saját őszinteségükről prédikálnak. Harsány viselkedésükkel legtöbbször mélységes világfájdalmukat igyekeznek leplezni segélykiáltásként.

Ezt minden szülőnek kötelessége lenne észrevenni és megpróbálni megérteni, mert e nélkül lehetetlen segíteni, és egészséges felnőtté formálni azt a kamaszt, aki magától nem találja a kiutat saját gondjaiból.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.