Egy fenékkel két lovat: a diákmunka

Mi legyek? Diák vagy dolgozó? A kérdés az, hogy a diákmunkát tanulás mellett, vagy helyett végzed? A középiskola elvégzése után, ha nincs szakmai végzettség a zsebben, a legtöbb fiatal megcélozza a felsőoktatási intézményeket, ráadásul a megfelelő szaktudás megszerzése érdekében sokan elköltöznek a szülővárosukból.

Ez az önállósodás időszaka, és a felnőtt létbe való beleszokás része a munka is. A diákok jelentős hányada keres állást tanulmányai alatt, bár a feltételek miatt gyakran a suli helyett is dolgoznak.

Miért dönt a diák a munka mellett?

Nappali tagozatos hallgatóként a diákoknak szokatlanul nagy szabad idő szakad a nyakukba a középiskolában megszokott léthez képest. Ha a szülők is távol vannak, kihasználva a szabadságot, megkezdődhet a bulizás, persze hamar rájön a diák, hogy komoly döntéseket kell meghoznia.

Nagy dilemma, hogy az esti mulatozást választja-e, mivel így hamar feléli a havi kosztpénzt. Mi mást tehetne? Munkába áll, remélve, hogy így elegendő költenivalót szedhet össze.

Bár a munkakedvet növelő okok olykor eltérőek, a végeredmény sokszor ugyanaz. Ritka az a diákmunka, ami elegendőt fizet, viszont rugalmas időbeosztású. A fiatalnak alkalmazkodnia kell, és mivel a ,,pénz nagy úr”, az óralátogatás rohamosan visszaszorul. Mindez persze nem feltétlenül probléma a vizsgaidőszak kezdetéig, onnantól kezdve viszont komoly összpontosítást igényel az agytágítás és a pénztárca megtöltése egyazon idő alatt.

A gyakorlat ingyen munka?

Néhány átmulatott szemeszter után lassan eljön a komolykodás időszaka. A megszokott diákmelót felváltja a megfelelő szakmai gyakorlatot adó hely felkutatása. Sokan ezzel sem várnak a diploma megszerzéséig, a telített munkaerőpiacon való előnyszerzés reményében.  Itt viszont jóval nehezebb a helyzete a fiatalnak, ugyanis kevés cég fizeti meg az ott eltöltött idejüket, melyet egyszerűen azzal indokolnak, hogy ők tudást adnak át és képzik a jelentkezőket.

Jogilag korrekt

A munkáltatótól függetlenül minden esetben kell szerződést kötni! Egyszerűbb a helyzet, ha diákszövetkezeten keresztül dolgozik a fiatal, viszont a szakmunka alatt sem szabad megfeledkezni a jogi keretek betartásáról. Ha dolgozol, azt meg kell, hogy fizessék, és nem utolsó sorban adóznia is kell utána. Tehát mielőtt heteken át robotolsz valahol, alaposan nézz utána, hogy megtérül-e a befektetett idő! A jövőd múlhat rajta!

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.