Az interneten is legyen körültekintő a gyermeked!

Az interneten kialakult közösségek léte egyaránt hordoz pozitívumokat és negatívumokat. Saját döntésünk és felelősségünk, hogy mennyire merülünk el a különböző szociális hálók kapcsolatrendszerében, mindez azonban nem teljesen állja meg a helyét, ha fiatalokról, gyerekekről van szó, akik szintén részesei az onilne közösségeknek. Vajon ártalmas ez számukra? Mit tehet a szülő, hogy biztonságba tudhassa gyermekét, mikor a gép előtt ül?

Bizalmi játék

Talán az egyik legnehezebb feladat egy szülő számára, hogy szilárd támaszt nyújtson gyermekének. Olyan köteléket kell kialakítania, amely elég bizalmi ahhoz, hogy gyermeke feltétel nélkül forduljon a szülőkhöz problémáival. Az internet és a média világában tapasztalható furcsaságok megvitatásakor ez a kapocs szintén előnyt jelent a szülőknek.

Nyitott terek

Az internet világában felfedezhetőek olyan terek is, melyek nem kifejezetten a gyermekek egészségét, szellemi fejlődését szolgálják. Annak ellenére, hogy ezeken a színtereken, oldalakon gyakran figyelmeztető jelzések hívják fel a figyelmet a felnőtteknek szóló tartalomra, a megfelelő ikonra kattintva a kíváncsi fiatalok szintén megtekinthetik. Ebből kiindulva, ahogy egy bevásárlóközpontban sem hagyjuk egyedül csatangolni gyermekünket, épp úgy internetezés közben is ajánlott figyelemmel kísérni, hogy merre csatangol!

internet

Kreált valóság

A facebook és más közösségi oldalak lehetőséget teremtenek az embereknek, hogy egy általuk kreált személyiségképet közvetítsenek online ismerőseik felé, a gyerekek viszont nehezebben tesznek különbséget az itt létrejött viselkedésformák, és a valós cselekedetek között. Egyrészt a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekük ne essen ebbe a csapdába, másrészt figyelmeztetniük kell, hogy amit látnak az a valóság elferdített, manipulált mása!

Veszélyes interakciók

Minden gyermeknek megtanítják szüleik, hogy idegen emberekkel nem állhatnak szóba és nem fogadhatnak el tőlük semmit! Az online közösségekben ez a szabály elmosódni látszik, annak ellenére, hogy a szociális interakciók ezeken a tereken is rejtenek veszélyeket! El kell magyaráznia a szülőknek, hogy azonnal szóljon a gyerkőc, ha bármilyen nem várt atrocitás éri, például egy újonnan szerzett ismerőse zaklatni kezdi!

Szocializálódás 2.0

Bár a felnövő generáció számára az internet világába integrálódás hasonlóan alapvető, mint a társas érintkezés szabályainak elsajátítása, a szülők kevésbé képesek nevelni és segíteni gyermeküket az onine szociális környezetben. Ha úgy érzik, túl fiatal még gyermekük, hogy a facebook, vagy más közösség tagjává váljon, de mégsem akarják megtiltani ezt a lurkónak, jó megoldás lehet, ha szabályokat szabnak. Ezek betartásával legalább részben képes lesz ellenőrizni és kontrollálni a fiatal online tevékenységét a szülő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.