Az alkoholista szülők gyerekei agresszívebbek

Ha a szülő súlyos alkoholista, alkoholfüggőséggel küzd, nagyobb az esélye annak, hogy a kamasz ismerkedéskor erőszakos helyzetbe keveredik – derül ki a University at Buffalo friss kutatásából.

Meglepő módon a későbbi erőszak kiváltó okai már csecsemőkorban látszanak.

Míg az általános nézet korábban az volt, hogy a randi-erőszak leginkább a serdülőkori fejlődés során tapasztalt problémákra nyúlik vissza, most minden jel arra mutat, hogy valójában sokkal korábbi gyökerekre vezethető vissza a probléma” – mondja a kutatást vezető Jennifer A. Livingston.

alkohol, ital, sör

Livingston és csapata 144 olyan kamaszt vizsgált, akiknek apja valamilyen alkoholproblémával küzdött, és akiknek előzetes állapotfelmérése már 12 hónapos korban megkezdődött. A felmérésre rendszeresen sor került, amiből láthatóvá vált, hogy milyen kulcsproblémák okozzák azt, hogy ezek a kamaszok erőszakos kapcsolatba keverednek, akár áldozatként, akár agresszorként.

Azok az anyák, akik alkoholista partnerrel éltek együtt, nagy valószínűséggel depresszióval is küzdöttek, ezért eleve kevésbé voltak nyitottak arra, hogy gyerekeikkel fontos dolgokról beszélgessenek. Emellett a gyerekek olyan mintát sem kaptak, amely segítette volna őket az egészséges párkapcsolatok kialakításában” – teszi hozzá a szakember.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.