Amikor hormon akadályoz az alvásban?

A tavasz beköszöntével a napok egyre hosszabbak lesznek, a tinédzserek furcsa dolgokat tapasztalnak: kedélyállapotuk hullámzó, aludni sem bírnak.

Órák óta pihenniük kellene, mégis, némileg már céltalanul a tévét bámulják vagy a számítógép előtt ülnek ? egyre később kerülnek ágyba, és akkor is várat magára a pihentető alvás. Mi ennek az oka? Nos, a hormonális változások az évszak-váltással együtt tesznek róla.

Ahogyan tavasszal egyre hosszabbá válnak a napok, a tinédzserek gyakran tapasztalnak  hormonális változásokat, melyek késői lefekvéshez, rossz alváshoz, az alváshiányhoz kapcsolódó problémákhoz, valamint olykor érthetetlen hangulatingadozásokhoz vezetnek ? állítják kutatók.14031A tizenhat tanuló bevonásával egy New York-i iskolában végzett kutatás során információkat gyűjtöttek a diákoktól, elsősorban arra keresték a választ, mi a helyzet a melatonin szintjükkel. Ez a hormon jelzi a szervezetnek, mikor jön el a lefekvés ideje.  Normális esetben a melatonin szint két vagy három órával azelőtt kezd emelkedni, hogy az illető álomba merül.

A tanulmány készítői arra jutottak, hogy ezeknek a tiniknek az esetében a melatonin szint átlagosan 20 perccel később kezdett emelkedni tavaszi időszakban, mint a téliben. A fiatalok átlagosan 16 perces késedelemről számoltak be az alvás megkezdését illetően, és nagyjából 15 perces csökkenésről  az alvás időtartamában, összehasonlítva a tavaszi időszakot a télivel.14032Ez egy kétoldalú probléma a tinédzserek és szüleik számára ? fogalmazott a tanulmányt vezető Mariana Figueiro. A késői fekvés miatt a tinik reggelente sem tudnak időben magukhoz térni, nincs elég idejük, hogy serkentsék a szervezetüket.

Az egyre későbbre tolt lefekvés komoly alváshiányhoz, koncentrációs problémákhoz ? ezáltal rosszabb tanuláshoz és jegyekhez -, valamint hangulatingadozásokhoz vezet. Apróságokért is összetűzhetnek a szülőkkel. Az alváshiánnyal nő az elhízás kockázata is.14033A jelenlegi tanulmány kiegészíti a korábban megállapítottakat, és alátámasztja azt az általános véleményt, mely szerint a teljes napi fény/sötétség arány kihat a test biológiai órájának átállítódására a napos időszak függvényében. Ily módon hatással van a tinik alvás- és ébrenlét ciklusára.

Figueiro szerint a tinédzsereknek tavasszal növelni kellene az alvásidejüket, feküdjenek le korábban, ne legyenek ébren éjszakába nyúlóan, hogy segítsék biológiai órájuk átállását és biztosítsák maguknak az elégséges alvást, mielőtt iskolába indulnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.