A szüzesség és elvesztése

Az életünk során számos meghatározó esemény következik be, aminek a beteljesülését már kifejezetten várjuk. A kamaszkorban elcsattanó első csók után még meghatározóbb a szüzesség elvesztése körüli kérdésrengeteg.

Kivel, mikor, hol, illetve a találgatások, hogy ki az, aki már átélte, miközben meghallgatja a barátnők, barátok élménybeszámolóját. Kamaszként sok fiatalnak még nincs kiforrott képe róla, mi is a szüzesség valójában, felnőttekkel erről beszélni viszont kellemetlen, kényes téma.

A szüzesség fogalma

A szüzesség kultúránként eltérő fogalom, emellett a vallási szempontokat és a társadalmi normákat is minden esetben figyelembe kell venni! Míg egyes közösségekben szűznek a teljesen érintetlen, ártatlan lányokat és fiúkat tartják, addig máshol az első szexuális közösüléssel kötik össze.

szuzesseg-001

A szextémaköre tehát magában foglalja a szüzesség fogalmának tisztázását is. A lányok esetében még összetettebb mindez, hiszen a szűzhártya, mint a tisztaság és érintetlenség jelképe is megjelenik.

Cölibátus

A szexuális önmegtartóztatás nincs közvetlen összefüggésben a szüzességgel, hiszen ennek elvesztése után is megérhet az elhatározás a szexmentes életre.

Az életforma azonban mégis közel áll a szüzességhez, hiszen a szexuális interakciók kizárást jelenti. Vannak, akik az önmegtartóztatást a házasságkötés hagyományaként tartják meg, így a nászéjszakáig szüzességi fogadalmat tesznek.

elso-001

Érteni és megélni

Az információs társadalom és az internet által megnyitott kapuk között a kíváncsi fiatalok gyorsan kielégíthetik tudásvágyukat valamennyi téma iránt, azonban a szexualitás és ezzel együtt a szüzesség egyénenként eltérő, és feltétele a saját vélemény kialakítása.

Szinte biztos, hogy a szülők számára mindig túl korai, sok kamasz pedig már tinikor első éveiben is azt érzi, sosem tudja bepótolni lemaradását.

Nem kapjuk vissza!

A fogalom tisztázása mellett sokkal fontosabb, hogy megértsük, mit jelent számunkra szűznek lenni! Mindezt azzal a tudattal kell tennünk, ha úgy döntünk, saját magunk tapasztaljuk meg, milyen örömöket nyújthat a szex, észben kell tartanunk, hogy nincs többé visszaút! Szüzek többször nem lehetünk, miközben a szexről nem késhetünk le, és életünk végéig kísérletezhetünk kedvünkre!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.