A kamaszkor réme – A pattanás

A kamaszkori hormontombolás sok testi és lelki panaszt okozhat. A pattanások ugyan testi tünetek, de gyakran a lélekre is hatnak.

Sajnos a kamaszkori pattanásokat szinte lehetetlen eltüntetni, hiszen hormonális eredetűek, de szerencsére van néhány módszer, amivel enyhíthetőek. A végső megoldást azonban csak az idő hozza el.

A legtöbb kamasz nagyon szenved a pattanásoktól az arcán, esetleg a hátán vagy szerencsétlen esetben még több helyen a testén. Attól eltekintve, hogy kétségtelenül nem szép látvány, a gyulladt pattanás még fizikai fájdalmakat is okoz.

pattanas21

Az esztétikai problémák ráadásul lelki problémákhoz vezethetnek. Az amúgy is kisebbségi komplexusokkal küzdő fiatalok rendszerint csúnyábbnak látják magukat, mint a külső szemlélők, ami tovább rontja az önbecsülésüket.

Tökéletes megoldás egyenlőre nem létezik, de több módszer is van, amivel enyhíthetünk gyermekünk pattanásain. Alapvetően a zsíros bőrön jelennek meg a hibák, ezért mindent meg kell tennünk, hogy kiszárítsuk a bőrét.

Hízlalják a pattanásokat a szotyi, a tökmag és az összes olajos mag, ezért érdemes ezeket a chips-szel együtt száműzni szemünk fénye étrendjéből.

Ez nem könnyű, hiszen a kamaszok imádnak nassolni. Ráadásul nem lenne szabad kakaó tartalmú készítményeket, például csokoládét fogyasztaniuk, mert annak is nagy a zsiradéktartalma. Amikor gyermekünk lázadozik a csoki megvonás miatt, magyarázzuk el neki, hogy ez a pattanásai elenni hadjárat része.

A kozmetikus sokat tud segíteni a pattanások ideiglenes eltüntetésében azzal, hogy kitisztítja a bőrt. A lányok rendszerint örömmel elkísérik édesanyjukat egy csajos délutánra a kozmetikushoz, de a fiúk sokszor félnek a fájdalomtól és attól, hogy ciki ilyen nőies helyre menni.

pattanas21

Szerencsére ma már létezik kifejezetten férfi kozmetika, ahol egyáltalán nem fogadnak hölgyeket és divatlapok helyett autós újságokat lapozgathatnak a várakozók. Csemeténket előre fel kell készítenünk arra, hogy a kezelés után vörös lesz a feje, ami akár több napig is eltarthat. Lehetőleg úgy egyeztessünk időpontot, hogy néhány napig a kozmetikus látogatás után ne kelljen találkoznia senkivel, ha nem akar.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.