A generáció, amelyik el sem mozdul a képernyő elől

Egy friss kutatás szerint a mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.

Hétszer több idő a TV előtt

Az ezernél is több családra kiterjedő brit vizsgálat ijesztő képet festett a mai gyerekek és a külvilág kapcsolatáról. A felmérés szerint a gyerek hetente öt és fél órát töltenek csak a szabadban, miközben szüleik saját gyerekkorukban ennek legalább kétszeresét töltötték kint játszva.

Az adat azért is sokkoló, mert más kutatások szerint a gyerekek naponta átlagosan már több mint 5 órát töltenek a képernyők előtt, legyen szó számítógépről vagy televízióról – idézi a kutatást a tarsasbolt.hu.

A szabadban töltött idő csökkenése azért is érdekes, mert a szülők 96%-a tartja fontosnak a gyermekek fejlődése szempontjából a szabadban és a természetben töltött időt. Sőt a megkérdezettek többsége szerint a szabadban töltött idő, fontosabb, mint a technológiai képességek elsajátítása.

Inkább a házimunka?

A felmérés szerint a gyerekek közel fele inkább választja a TV-t, vagy a számítógépes játékot, minthogy kimenjen a barátaival játszani. Sőt a szülők állítása szerint a gyerekek tizede inkább vállal házimunkát, csak hogy ne kelljen kimennie a szabadba.

okostelefon-fuggoseg, gyerek

A szabadban töltött idő pedig rendkívül fontos lenne a gyermekek fejlődéséhez. A Psychology Today neves szaklap cikke szerint a kültéri játék sokkal előnyösebb, mint a benti játék. Jobban fejleszti a fantáziát és ezzel hozzájárul a jobb iskolai teljesítményhez is, és a szabadban játszó gyermekek stresszszintje is lényegesen alacsonyabb.

Már betegségként tartják számon

A pszichológia már nevet is adott a jelenségnek, amit magyarra a természethiányossági rendellenességre lehetne fordítani (Nature Deficit Disorder).

A megfigyelések szerint a több időt szabadban töltő gyermekek jobb motorikus adottságokkal rendelkeznek, és jobb koncentrációsképességgel bírnak, mint bent gubbasztó társaik.

Ráadásul a benti játékok, a TV és a számítógép gyorsan pörög, míg a kinti játékok lehetőséget teremtenek a lelassulásra, ez magyarázza az alacsonyabb vérnyomást is, amit a kutatók szintén megfigyeltek.

Fizikális előnyök

A kinti játéknak ugyanakkor nem csak mentális előnyei vannak. Kutatások megerősítették, hogy azok a gyermekek, akik gyerekkorukban sok időt töltenek a szabad ég alatt, felnőttkorukban is sokkal aktívabbak lesznek, így kevéssé hajlamosak a ma már népbetegségnek számító elhízásra.

gyerek

Ráadásul a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen D-vitamint a szervezet csak napsugárzás hatására képes előállítani. A kevés szabadban töltött gyermekkor, pedig szélsőséges esetben angolkór kialakulásához is vezethet.

Ha már bent játszunk

A Montreali egyetem kutatása szerint érdemes arra is odafigyelni, hogy a gyermekünk mivel játszik odabent. Dr Gregory West a kutatás vezetője szerint a számítógépes játékok során az egyes területei kevéssé aktívak, éppen azok, amelyek a memóriáért, az érzelmekért és a tanulásért felelősek. Az agyi fejlődés kiegyensúlyozatlansága, pedig mentális zavarokhoz , így depresszióhoz is vezethetnek.

Bár vannak pozitív hatások is, a szakértők szerint arra kell törekedni, hogy gyermekünk a számítógépes játékok mellett szakítson időt a hagyományos játékokra, társasjátékra, olvasásra, ami biztosítja a kiegyensúlyozott fejlődést.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.