Így pácoljuk be a bútort!-Videóval

Egy fabútor, fafelület natúran is remekül mutat, de pácolva talán még szebb – nemcsak készen kaphatunk azonban pácolt bútort, magunk is bepácolhatjuk azt. De hogyan?

Pácolt bútort szeretnénk?

Kézi pácolással magunk is elérhetjük, hogy a kívánt árnyalatú legyen. Mielőtt azonban hozzákezdenénk, érdemes áttekintenünk, hogyan történik a fa pácolás lépésről lépésre.

A fafelületet elő kell készíteni. Olyan felületen, amely szennyezett, zsíros, olajos, repedezett, porózussága átlagon felüli, hibás lesz a pácolás is. Eltérő lehet a színeredmény a fafelület egyik és másik oldalán, ezért figyeljünk rá, hogy legalább ugyanabból a fából származzon a pácolandó felület.

fa

Hogy elejét vegyük a hibáknak, alaposan tisztítsuk meg a felületet fapácolás előtt: javítsuk ki a hibákat, ha lehet. Nem mindegy, milyen anyagot használunk a foltok leszedéséhez vagy a rovaröléshez sem, mert ezek is okozhatnak eltéréseket az árnyalatban. Fontos, hogy legyen hozzá szakértelmünk – akkor a helyes anyagokat fogjuk összeválogatni. A fa pácolása saját kezűleg megoldható, de nem árt érteni a fához.

A csiszolás rostirányban történjen! Lényeges tudnivaló, hogy azokat a felületeket, melyeket ugyanolyan színre pácolunk majd, teljesen egyforma csiszolóanyaggal, csiszolópapírral tisztítsuk. Legyen elég éles a csiszoló, és mindig egyforma mértékben csiszoljon mindenütt, hogy egységes felületet kapjunk. Ha készen vagyunk, alaposan takarítsuk le a port a felületekről!

fa2

Mielőtt a fapácolást elkezdjük, egy próbafelületen végezzünk próbát, pácolással, lakkozással együtt! Ez a minta később tökéletes lesz, hogy a valódi felületet összehasonlíthassuk vele. Fontos: a lakkozott szín lesz mindig a végső szín!

A bútorvasalatokat távolítsuk el, mert nemcsak akadályoznak, hanem színeltérést is okozhatnak, és a pác kárt tehet bennük.

Többféle pác áll rendelkezésünkre. A vizes pácok csoportjába tartoznak a porpácok – melyek por alakú színezékek. A folyékony pácok oldott állapotú színezékek, és vannak egy komponensű pácok is. Oldószeres pácot is vehetünk, ezek közé sorolhatók a rusztikus pácok, az olajpácok, a szeszpácok és a lakk- valamint viasz pácok. Mindegyiknek megvan a maga előnye.

Fapácolás saját kezűleg

A próbapácolás után nekiláthatunk a munkának. Ugyanazokat az anyagokat és módszert használjuk, mint a próba alkalmával. Legyen elég pácunk (ha kevésnek bizonyul és később akarunk újat keverni, más színeredményt kaphatunk)! Fém edényben soha ne tároljunk pácot és fém keverővel, ecsettel se próbálkozzunk! Az ecset legyen nagy – hogy minél nagyobb felületet átérjen.

Ha fekvő felületen pácolunk, azt vízszintesen tegyük, ha a felületet nem tudjuk lefektetni, akkor pedig állva pácoljuk, de lentről felfelé! Bő lével dolgozzunk, így egy adott felület egészére elég lesz az anyag és egyszerre is szárad meg.

A fafelület széléről indítsuk a pácolást. A fabütüket vékonyabban vonjuk be, mert ott erősebben látszik a pác. Ha készen vagyunk egy felülettel, száraz ecsettel vagy szivaccsal vigyázva letörölhetjük a felesleget.

Érdemes megemlíteni, hogy ha szivaccsal pácolunk, az bizony egészen más színeredményt is adhat, így ne váltogassuk az ecsetet és a szivacsot!

Vigyázzunk pácolás során az eszközökkel is: egyik se legyen olyan, amit a pác feloldhat, ezenkívül ne használjunk olyan ecsetet, textíliát, szivacsot, hengert, aminek hullik a szőre, szöszöket vagy maradékokat hagy a felületen. Ha ilyen „apró problémák” kerülnek a munkafolyamatba, könnyen lehet, hogy hiába dolgoztunk, hibás lesz a pácolt fafelület.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.