Így készítsünk rovarirtót otthon!

Közeledik a szúnyogok szezonja – sokan ódzkodnak a kereskedelemben kapható rovarirtók használatától, de nemigen van más választásuk. Vagy mégis? Mondjuk egy természetes rovarirtó?

Hamarosan jönnek a szúnyogok, de más fajtájú rovartársaiktól is szeretnénk megkímélni magunkat – főleg a lakásban. Mit tehetünk azon túl, hogy beszerzünk valamilyen rovarirtó szert? Készíthetünk sajátot, természetes összetevőkből. Hogyan? A rovarirtó készítése házilag nem bonyolult. Mire lesz szükségünk?

rovarirtó 2

Előszöris valamilyen illóolajra  – a citromfű vagy citronella alap, de mellé levendula, teafa olaj vagy muskátli olaj is jó a kullancs elleni védelemhez, vagy akár borsmentát és cédrusfa olajat is használhatunk. Szükség lesz egy 4 deciliteres üvegre, valamint hamamelis-vízre (varázsmogyoró, csodamogyoró), melyet élelmiszerboltban, gyógyszertárban beszerezhetünk. Egy szórófejes flakonra (vagy kettőre, hogy legyen otthon és az autóban/táskánkban is), a keveréshez kell egy tál és egy tölcsér a keverék áttöltéséhez.

illóolaj

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben rovarcsípésből származó betegségek megelőzése is célunk, egy természetes alapanyagú rovarirtó szer valószínűleg nem lesz elég hatékony. Ilyen esetekre gyógyszertárakban kapható szereket vásároljunk!

Hogyan állítsuk össze a rovarirtót házilag? A használandó üveget, flakont mindenképp mossuk ki alaposan. Ezután öntsük az üvegbe a hamamelis-vizet, és adjuk hozzá a választott illóolajokat. Kb. 15 csepp citronellát és citromfüvet, kb. 10-12 csepp levendulát. Tegyük az üvegcsére a fedelét és jól rázzuk össze a keveréket. Majd töltsük át tölcsér segítségével a szórófejes flakonba.

Fontos, hogy címkézzük fel a flakont, nehogy valaki más típusú szernek nézze!

illóolaj2

A házilag készített rovarirtó szert a test minden, csípésnek kitett részére fújhatjuk: karokra, lábakra, nyakra, bokára, talpra, stb. Érdemes kissé be is dörzsölni. Ne kerüljön szembe és ne fújjuk arcra!

Ha gyermeken alkalmazzuk a rovarirtót, tegyünk próbát először egy kis bőrfelületen és ellenőrizzük, nem allergiás-e valamelyik illóolajra.

A házilag készített rovarirtót a környezetbe is spriccelhetjük, ahol éppen tartózkodni fogunk. Például, ha az erkélyen, teraszon olvasunk, akkor a karosszék közelébe. Rovarmentes pihenést!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.