Zacher: Ezért magas itthon a COVID miatti halálozás

A toxikológus szerint azért extrém magas a COVID halálozási rátája Magyarországon, mert a lakosság általános egészségi állapota pocsék. Ezért lenne szükség a jó példákra.

Zacher Gábor nem akar senkit „paráztatni”, csak azt szeretné elérni, hogy „ne bagatellizáljunk egy ilyen járványt”. Mindezt többek között azért, mert általában kicsit sötétebben látta a történetet, mint mások, orvosként ugyanis folyamatosan ott volt a halál közelében – számol be a 24.hu nyomán a hvg.hu.

Amikor folyamatosan napi kétszáz fölött van a halottak száma, azért az úgy tud lecsapódni egy sürgősségi osztályon, hogy nem az optimizmust hozza ki az emberből” – mondta.

Fotó: 123rf.com

Ezzel együtt fontosnak tartja az önkritikát is, ezért hozzátette: „Rájöttem a harmadik hullám idején, hogy jósolgatni fölösleges, legfeljebb valószínűsíteni tudunk, mert a jövő végső soron kiszámíthatatlan. Azt sem lehet megmondani, hogy a negyedik hullám hogyan fog lecsapni Magyarországra, és milyen mértékű bajokat okoz. Úgyhogy jóslásokba a továbbiakban nem bocsátkozom.”

Zacher a politikát is érintve beszélt arról, hogy a járvány idején milyen káros volt, hogy a kormány nem engedte be az újságírókat a kórházi osztályokra, szerinte ugyanis egy ilyen helyzetben meg kell mutatni az embereknek a valóságot. „Ez itthon nagyon hiányzott, és többek közt ezért tartunk ott, hogy sokan máig nem veszik komolyan ezt a betegséget” – mondta.


MTI/Balogh Zoltán

A toxikológus ugyanakkor úgy véli, hogy a járvány alaposan letesztelte a magyar egészségügyet, és „a magyar egészségügy kitűnően vizsgázott. Megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira szar, mint sokan mondják.”

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza, hogy a koronavírusnak mégis extrém magas halálozási rátája volt Magyarországon, Zacher azt mondta: „Azért, mert a lakosság általános egészségi állapota pocsék. A negyedik legelhízottabb ország vagyunk a világon, és a megelőzhető betegségek, mint például a magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, egyes daganatos megbetegedések miatti halálozásban elsők vagyunk Európában.” Majd megjegyezte azt is, hogy van olyan vezető politikus, aki az elmúlt tíz évben 25-30 kilót hízott.

Ezért is értékelné, ha Orbán Viktor lefogyna. „Sokan rajonganak érte. Ha azt mondaná, emberek, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák. Huszonöt kilót lefogyni egy év alatt nem egy teljesíthetetlen feladat, nekem ne mondja senki” – vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet a magyarok egészségi állapotának a javítására.

COVID – Évről évre újra megfertőződhetünk

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.