Zacher beolvasott: Ezért vagyunk ötödikek világszinten a covid-halálozásban

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a Klubrádiónak adott interjúban arról beszélt, a hatvani kórházban (ahol dolgozik) nincs fennakadás, az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet.

Ugyan nem vidáman és mosolyogva, de a rendszer most működik, nincs baromi nagy válság – számol be a Hvg.hu.

Tudomása szerint vannak még kapacitások, nincsenek telt házak az intenzív osztályokon és a covid-osztályokon. Nincs akkora terhelés az egészségügyön, mint a harmadik hullám csúcsán volt, és reméli, hogy nem is lesz.

Most kicsivel jobb a helyzet a lélegeztetett betegek esetében (korábban 85-90 százalékos volt a halálozási arányuk), bár azt még mindig nem lehet mondani, hogy 40-50 százalékuk túlélné.

Fotó: 123rf.com

A hatvani kórházba került betegek 75 százaléka oltatlan, a kétszer oltottak aránya 10-15 százalék. Többségük 6 hónappal ezelőtt kapta a második adag vakcinát, aminek a hatékonysága már csökkent.

Zacher szerint a kormány azért nem közöl részleteket a kórházba került betegekről, nehogy kiderüljön, melyik vakcina mennyire ad biztonságot. Arra a kérdésre, hogy miért ennyire rossz itthon a halálozási arány, Zacher Gábor azt mondta, figyelembe kell venni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb.

A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk, de a rizikófaktorok között van az elhízás, cukorbetegség, dohányzás és alkohol is. Az orvos szerint ezért áll a világon ötödik legrosszabbul Magyarország. Azt érdekesnek tartja, hogy ezt nem kommunikálják.

Ez is érdekelhet!

COVID – Oltatlanok kitiltva a kiskereskedelemből

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.