Vigyázz! – Új mellékhatása derült ki a COVID elleni oltásnak

Amellett, hogy a COVID elleni vakcinák emberek millióinak életét mentik meg, új kutatások szerint a depresszió és a szorongás csökkentésében is segítenek.

A Dél-Kaliforniai Egyetem és a Rand Corp. közös tanulmánya szerint fontos másodlagos előnye is van a koronavírus elleni vakcináknak a mellett, hogy segítenek csökkenteni a vírus átadását és annak súlyosabb lefolyását – számol be a MarketWatch híre nyomán a Portfolio.hu.

A tudósok az amerikai statisztikai hivatal háztartások körében végzett felméréseinek adatait vetették össze a koronavírus elleni vakcinázottsági számokkal, hogy megnézzék, milyen hatása van az oltásoknak a mentális egészségre.

Becslésünk szerint a koronavírus elleni vakcinázottság 30%-kal csökkenti a szorongás és depresszió tüneteit

– ismertették eredményeiket a szakértők.

Foto:123rf.com

Az adatokból az is kiderül, hogy nagyobb arányban csökkenti a fenti mentális tüneteket a vakcina azok körében, akik alacsonyabb iskolázottsággal bírnak, akik albérletben laknak, akik nem tudnak otthonról dolgozni és azok körében, akik gyereket nevelnek.

A tudósok kiemelik, hogy ezek a másodlagos pozitív hatások egyéni szinten jelennek meg, tovagyűrűző hatásokra nincs bizonyíték, tehát a vakcinázottság arányának növekedése egy közösségben nem jár együtt a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésével az oltatlanok körében.

A statisztikai hivatal adatai szerint az amerikai felnőttek közel harmada jelentett depressziós és szorongásos tüneteket a megkérdezett közel 51 ezer ember körében a szeptemberben és októberben végzett felmérés során.

A WHO adatai szerint a depresszió és szorongás éves szinten ezermilliárd dollárnyi kiesést jelenthet a világgazdaságnak elveszett termelékenység következtében. Az amerikai CDC adatai szerint a depresszióval küzdő emberek három hónap alatt átlagosan 4,8 munkanapot vesztenek a munkaidejükből és 11,5 napnyi csökkentett produktivitás figyelhető meg náluk.

Olvasd el ezt is!

Felgyógyult Covidból, de durva neurológiai tünetekkel küzd…

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.