Vigyázz! Hamis biztonságérzetet adhat a vakcina

A koronavírus fertőzés ellen oltást felvett emberekben hamis biztonságérzet alakulhat ki, miközben Európában terjed a járvány – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Bár a vakcina működik, nem akadályozza meg teljesen a koronavírus terjedését – hívta fel a figyelmet a napokban Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki Genfben tartott sajtótájékoztatót a pandémiáról.

Aggasztó emiatt, hogy sok, oltást felvett emberben hamis biztonságérzet alakul ki, miközben Európában tombol a járvány.

Fotó: 123rf.com

„Számos országgal és közösséggel kapcsolatosan aggaszt bennünket az a hamis biztonságérzet, mely szerint az oltások véget vetettek a járványnak és a vakcinát felvett embereknek nem kell más óvintézkedéseket tenniük – mondta. – “Valóban, ha az oltást beadatta valaki, sokkal kisebb a súlyos betegség és a halál kockázata, ám továbbra is fennáll a fertőzés és mások megfertőzésének lehetősége”.

A figyelmeztetés a járvány elmélyülésével kapcsolatban érkezett, ahol a november 15-i hét koronavírus-halálozásai a többi halálesethez viszonyítva elérték a 60 százalékot.

Kemény tél várható – a betegség szempontjából

A WHO hangsúlyozta: Európában robbanásszerűen, több mint 700 ezerrel megnövekedhet a halálos áldozatok száma a tél folyamán – ami azt jelenti, hogy 2,2 millió emberéletet veszíthetünk el a koronavírus-járvány következtében.

Fotó: MTI/Varga György

Mindezt az egészségügyi hatóság a vírus rendkívül fertőző Delta-variánsnak tulajdonítja; valamint annak, hogy a kormányok azt sugallják: a Covid-19 már nem jelent vészhelyzetet, hiszen enyhítették az intézkedéseket; szintén nagy gond, hogy sokan vannak, akik még mindig nem vették fel az oltást.

A WHO adatai szerint az európaiak több mint 53 százaléka teljesen be van oltva a koronavírus ellen, Tedros azonban arra kér mindenkit: tegyenek továbbra is óvintézkedéseket a fertőzések és mások megfertőzésének megakadályozása érdekében – beleértve a maszk viselését, a társadalmi távolság megtartását, a tömeg kerülését. A találkozókat célszerű szabadban vagy jól szellőző helyeken megejteni.

„Miközben ismét Európa a járvány középpontja, azért a régió egyetlen országa sem került még ki az erdőből” – fogalmazott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Fontos, hogy minden ország megnövelje kapacitásait és biztosítsa a megfelelő intézkedések megtételét – a jövőbeni koronavírus-hullámok legrosszabb következményeinek elkerülésért.

Minden kiderült a vakcinákról – íme a lista arról, mennyire hatásosak a delta-variáns ellen

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.