Vigyázz! – Átveri a PCR-t a lopakodó omikron variáns

Az omikron COVID-19 variáns új altörzsét már 40 országban észlelték. A BA.2 altörzs, más néven „lopakodó omikron” még a koronavírus kimutatására szolgáló RT-PCR tesztet is kijátszhatja – számolt be a Newsweek.

A BA.2 egyik figyelemre méltó jellemzője, hogy hiányzik belőle egy olyan genetikai jellemző, amelyet a tudósok korábban az omikron esetek azonosítására használtak – ez hitelt ad a „lopakodó omikron” becézésének – számol be a Portfolio.

Cornelius Roemer, a svájci Bázeli Egyetem számítógépes biológusa azonban a múlt héten Twitteren azt írta, hogy a BA.2 továbbra is kimutatható a PCR-teszteken és az ellenkező hírek “teljesen tévesek”.

A BA.2 az elmúlt napokban keltette fel a figyelmet, mivel az eddig domináns típusnak számító BA.1-es vonalhoz képest már a BA.2 variáns is egyre nagyobb arányban felelős az új fertőzésekért.

Fotó: 123rf.com

Az olyan országok laboratóriumai, mint Dánia és Norvégia, arról számoltak be, hogy az alváltozat egyre nagyobb teret hódít, és január 20-ig az összes COVID-eset közel felét tette ki, ami meredek növekedést jelez az elmúlt hetekben.

A virológusok azt mondják, hogy sokat kell tanulni a BA.2-ről, de úgy tűnik, hogy az alváltozatnak átviteli előnye lehet a BA.1-hez képest.

A lopakodó mutáns nehezebben észlelhető, mint az eredeti omikron variáns, és még gyorsabban is terjedhet, de a tudósok szerint nem veszélyesebb 

 – számol be a brit Independent. 

Olvasd el ezt is!

Omikron – Kikerüli az oltóanyagokat?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.