Van rosszabb, mint a COVID?

A klíma állapotának romlása olyan mértéket öltött, ami az egészségüket már rendkívül komolyan károsítja. Ilyen okoknál fogva legalább kétszer akkora tempóban halnak meg az emberek, mint a Covid-járvány következtében. De e téren többet tehetünk magunkért, mint a koronavírus ellen.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) augusztus 9-én Genfben közzétett legújabb Éghajlatváltozás 2021: a fizikai tudományos alap című jelentéseszerint a tudósok a Föld éghajlatában minden régióban és az egész éghajlati rendszerben változásokat figyelnek meg. E változások közül sokra több ezer, ha nem több százezer éve nem volt példa, és a már megindult folyamatok némelyike – például a tengerszint folyamatos emelkedése – több száz vagy ezer évig visszafordíthatatlan marad. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljes és tartós csökkentése azonban korlátozná az éghajlatváltozást. A levegő minőségében már gyorsan jelentkeznének előnyök, de a globális hőmérséklet stabilizálódásához 20-30 évre lenne szükség – számol be a Házipatika.hu.

Föld egészsége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerintugyanaz az emberi tevékenység, amely destabilizálja a Föld éghajlatát, közvetlenül hozzájárul a rossz egészségi állapothoz is. Például az éghajlatváltozás fő mozgatórugója, a fosszilis tüzelőanyagok elégetése azoknak az embereknek a kétharmadát is érinti, akik ki vannak téve a légszennyezésnek. Emiatt évente több mint 4 millióan halnak meg. Ha ehhez hozzávesszük a beltéri légszennyezés hatását is, akkor a halálos áldozatok száma már évente több mint 7 millió. Azaz minden nyolcadik haláleset ilyen okokra vezethető vissza. És a klímaváltozásnak még egy sor negatív hatása van, amelyek közül nem egy bennünket is érint itt, Magyarországon.

Több ezermilliárd dolláros veszteségek

Az emberi jólétet és a gazdaságot érintő költségek óriásiak a WHO szerint. Csak a légszennyezés becslések szerint évente 5,11 billió dollár jóléti veszteséget okoz világszerte. A legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó 15 országban a légszennyezés egészségi hatásai a becslések szerint a GDP több mint 4 százalékát viszik el. Ezért fordul egyre inkább a közérdeklődés az éghajlatváltozás felé. Az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés egészségügyi előnyei azonban jóval túlmutatnak a levegőminőségen. A fenntarthatóbb táplálkozástól és élelmiszer-rendszerektől kezdve a túlsúly éselhízásokozta betegségek kezelésén, terheinek enyhítésén át a gyaloglást és kerékpározást megkönnyítő városi közlekedési rendszerekig, valamint a fokozott fizikai aktivitásból származó egészségügyi előnyökig terjednek.

Foto: 123rf.com

Az éghajlatváltozás a News Medical portál összefoglalójaszerint tehát az emberi egészséget jelenleg fenyegető egyik legjelentősebb veszélynek számít, mert az emberi egészségre túlnyomórészt negatív, és bizonyítottan több, az egészséghez hozzájáruló tényezőre is hatással van. Ha nem történik jelentős előrelépés az éghajlatváltozás kezelésében, akkor a fizikai és mentális egészségre továbbra is káros hatással lesz, a szükségtelen halálesetek száma pedig növekedni fog. De mivel is állunk szemben?

Vektoros és zoozózisos betegségek

A vektoros és zoonózisos betegségek állati gazdákon vagy vektorokon keresztül terjednek. A vektoros betegségeket (például a malária) egy organizmus hordozza, és gyakran csípés útján terjednek át az emberi gazdaszervezetre. A zoonózisok (például a madárinfluenzát és a COVID-19-et okozó vírusok) emberre gyakran fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján vagy a zoonózis kórokozóit állatokból emberre szállító vektorok révén terjednek.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Még fertőzőbb, meg ellenállóbb COVID variánst azonosítottak Dél-Afrikában

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.