Újabb koronavírus-gyógyszer nevét kell megtanulnunk

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) extra gyorsan, két hónapon belül megadhatja a forgalombahozatali engedélyt a Ronapreve-ra, az első semlegesítő antitest-gyógyszerre, amelyet kifejezetten a COVID-19 kezelésére terveztek. Angliában már engedélyezték, és hamarosan élesben is bevetik.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rövid határidőn belül felméri a Ronapreve előnyeit és kockázatait, és két hónapon belül véleményt nyilváníthat a benyújtott adatokról – írja az ema.europa.eu. mfor

A Ronapreve, – amelyet a Regeneron Pharmaceuticals Inc. és a Roche Registration GmbH közösen fejlesztett ki -, a COVID-19 kezelésére szolgál felnőtteknél és olyan 12 évesnél idősebb serdülőknél, akik nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, és akiknél fokozott a súlyosbodás veszélye. 

Fotó: 123rf.com

Ez egy új, innovatív kezelés, amely két semlegesítő monoklonális antitestet (nMAB), a casirivimabot és az imdevimabot ötvözi. Ez az első semlegesítő antitest-gyógyszer, amelyet kifejezetten a COVID-19 kezelésére terveztek, és amelyet a Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) engedélyezett az Egyesült Királyságban való használatra, tehát a szigetországban már alkalmazzák is.

A Ronapreve jelentősen segíthet majd abban, hogy tovább lépjünk a járványon. Kezdetben az ötvenpluszos betegeket célozza meg, illetve azokat a 12-49 éves pácienseket, akik immunhiányosak, és nincs megfelelő antitestválaszuk a COVID-19 ellen. Főleg rákos vagy autoimmun személyek” – idézi Sir Michael McBride tisztifőorvos professzort a health-ni.gov.uk.

A gyógyszer tehát azoknak a betegeknek lesz elérhető, akik megfelelnek bizonyos klinikai kritériumoknak, amelyeket egy nemzeti szakértői csoport határozott meg, hogy támogassa a kórházi gyógyulást. Először természetesen antitestvizsgálatot alkalmaznak annak megállapítására, hogy a betegek szeronegatívak-e, magyarul: akiknek nincs megfelelő meglévő antitestválaszuk.

Az új, kifejezetten a COVID-19-re kifejlesztett gyógyszer akkor híresült el, amikor tavaly Donald Trump akkori amerikai elnököt ezzel kezelték, mégpedig sikeresen. Az USÁ-ban nem Ronapreve, hanem REGEN-COV névre hallgat a gyógyszer. Egyébként sürgősségi használatra már több, mint 20 országban alkalmazzák, – például Kanadában, Japánban vagy Indiában – az akut COVID-19 fertőzés kezelésére és megelőzésére, bár nem helyettesíti az oltást – hívja fel a figyelmet a theconversation.com. Az injekció formájában beadott gyógyszer a víruselkapás kockázatának csökkentése érdekében mind a tüneteket mutató, mind a közelmúltban fertőzött személynek adható.

Fotó: 123rf.com

Ilyen a működési mechanizmusa

A kezelés két antitestet tartalmaz: a casirivimab-ot és az imdevimab-ot, amelyek megakadályozzák a koronavírus kötődését ahhoz a receptorhoz, amely a légutakban tanyázó emberi sejtek felszínén található.

Az egyik antitest a COVID ellen küzdő emberi immunsejtből származik, a másikat az emberi immunrendszerre genetikailag módosított egérben állították elő.

A kettő kombinálásának előnye, hogy a tüskefehérje két különböző részét célozza meg, s mindkettő használata csökkenti annak esélyét, hogy a vírus megszökjön az immunrendszerből. A kezelés hatására erősödik az ember immunitása, ami elősegíti a vírus kiürülését, majd felépülését a fertőzésből. Ebből a szempontból hasonlóan működik, mint a plazmaterápia, amelyben a betegségből felépült emberek véréből nyerik ki az antitesteket, hogy azokat a betegekbe juttatva fokozzák a megküzdési képességüket.

Jól működik az eddigi leghatékonyabb, COVID elleni gyógyszer

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.