Új magyar mérés – Így segíti az immunmemória a covid legyőzését

Már megvannak az első tapasztalatok a covidfertőzéssel szemben meglévő sejtes immunitással kapcsolatban.

Valóban előfordulhat, hogy minimális antitest mellett kimutatható a sejtes immunválasz a koronavírus ellen, de még kevés ilyen mérés történt Magyarországon. Puskás Lászlóval, a szegedi központú Avidin labor alapító vezetőjével az általuk fejlesztett tesztelésről, az első eredményeikről és immunrendszer memóriájáról beszélgetett a Forbes.hu.

„Biztatóak az első eredmények, de messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, mert eddig 40 mintát elemeztünk” – mondja Puskás László, kutató biológus, az Avidin Kft. alapító-társtulajdonos vezetője. – “A minták 45 százaléka ugyanakkor pozitív volt, vagyis kimutatta a sejtes immunválasz jelenlétét, ami igazából jobb eredmény, mint amire számítottam.”

Az elmúlt napokban a szegedi Avidin laborja azzal került a hírekbe, hogy a magánlaborok és magánszolgáltatók közül elsőként elérhetővé tett egy olyan covidtesztet, amely nem csupán az antitestek jelenlétét és mennyiségét képes mérni, hanem a vérben sejtszinten kimutatható többféle immunválaszt kifejezetten a covid-19 fertőzés esetében.

Fotó: 123rf.com

Többszörös védelmi fal

A sejtes immunválasz mérése tulajdonképpen a szervezet immunmemóriájának alaposabb és összetettebb laborvizsgálatát jelenti, amikor is az antitestek mellett az úgynevezett memória T-sejtek jelenlétét keresik, és mennyiségét is mérik.

Nagyon leegyszerűsítve egy, a covidfertőzésen átesett vagy/és beoltott embernél az antitestek mellett, vagy akár helyett a vérben keringő vagy a nyirokcsomókban, a csontvelőben „alvó” különböző memóriasejteknek is nagyon fontos szerepük lehet a vírus leküzdésében.

Többszörös védelmi falat jelentenek arra az esetre, ha az ember találkozik, vagy újra találkozik a koronavírussal: a T-sejtek egyik csoportja (ha vannak) a fertőzés megjelenésekor aktivizálódnak, és felébresztik az antitesteket, vagyis az ellenanyag termelésére késztetik az immunrendszert, míg a T-sejtek másik csoportja (ha vannak), ugyancsak aktivizálódva, magát a fertőzést segítenek elpusztítani. Az Avidin külön-külön mindkét csoportot is képes elemezni.

Hosszabb védettséget ad

Az elmúlt napokban, hetekben vett eddigi mintavételek eredményeként mindenféle kombinációt találtak:

  • magas antitest szám mellett magas sejtes immunitást,
  • minimális antitest szám mellett kimutatható sejtes immunitást
  • és olyan eset is volt, amikor az alacsony ellenanyagszint mellett a sejtes védettség sem volt mérhető.

A kis esetszám miatt Puskás László szerint egyelőre legfeljebb annyit lehet mondani, hogy akinél magas a covidfetrtőzés vagy/és oltás után az ellenanyagszint, ott esélyesebb a nagyobb vérsejtes immunitás is.

„Ezekben az esetekben valójában ezt eleve felesleges is lenne mérni, hiszen az antitestek magas koncentrációja önmagában is megnyugtató a védettség szempontjából, de a hosszabb távú védelemre a sejtes immunitás mérése ad választ” – teszi hozzá Puskás László.

A cikk folytatásáért KATTINTS IDE!

Post-Covid szindróma – Otthoni kezelés vagy rehabilitáció?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.