Új COVID intézkedések lépnek életbe

Az FFP2 maszk viselési kötelezettség megmarad Ausztriában, de a mentességek száma bővül. Ez a Johannes Rauch egészségügyi miniszter által csütörtökön előterjesztett rendelet eredménye.

Konkrétan, szombattól továbbra is maszkot kell viselni a „tömegközlekedésben“ és a szupermarketekben, valamint az idősek otthonában és az ápolási intézményekben. A „Zöld útlevél“ mostantól tizenkét hónapig érvényes az emlékeztető oltással rendelkezőknek.

Az egészségügyi miniszter szerint a maszkok továbbra is kötelezőek azokon a területeken, ahova sokan járnak, mint például a szupermarketek, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak, bankok, dohányboltok, orvosi rendelők és a tömegközlekedés, beleértve a zárt állomásokat és a taxikat. Szombattól kezdve a normál üzletekben, például a divatüzletekben és a rendezvényeken azonban már nem kell maszkot viselni. A beltéri maszkok viselésére vonatkozó általános kötelezettség megszűnik, de az FFP2 maszk viselésére vonatkozó ajánlás továbbra is érvényben marad. Az új szabályokat július 8-ig, a nyári szünet kezdetéig kell alkalmazni – számol be az Úgytudjuk.hu.

Fotó: 123rf.com

Ahol továbbra is fennáll a maszkkötelezettség

A maszkokat továbbra is viselni kell az idősotthonokban és a fogyatékkal élők számára fenntartott intézményekben, valamint a kórházakban. Ott továbbra is érvényben van, hogy vagy oltott, vagy gyógyult személyek lehetnek jelen. A megelőzési koncepciókat jelentősen csökkentették; csak az 500 vagy annál több embert érintő rendezvényeken kell a jövőben kinevezni egy megelőzési tisztviselőt. A 3-G szabályt az éjszakai vendéglátásban és a nagy rendezvényeken is eltörlik.

A „zöld útlevél“ érvényessége az oltási státusztól függően meghosszabbodik. Azok, akik három oltást kaptak, vagy két oltást és egy gyógyulást tudnak felmutatni, a korábbi kilenc hónap helyett mostantól tizenkét hónapig érvényes „zöld útlevelet“ kapnak. A második oltás után az érintettek csak 180 napig tekinthetők beoltottnak, ami a gyógyulás esetében is így van. Rauch összefoglalta: „Aki háromszor beoltatta magát, az nyugodtan mehet nyaralni“.

Rauch támogatja a védőoltást

Johannes Rauch azzal indokolta a lazításokat, hogy a kórházakban az új fertőzésekkel kapcsolatos helyzet jelentősen enyhült: „Most van itt az ideje az enyhítésnek“. Kifejtette, hogy a maszk még mindig megmarad bizonyos területeken azzal a védelemmel, amelyet ez a „kis kellemetlenség“ nyújt. Ez „a legkíméletesebb gyógymód útja“ – mondta.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

COVID – Ekkor okozhat járványhullámot az új mutáns

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Semmi meglepi!! Már L is felejtettem az omikron influenzát….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.