Új, agresszív COVID mutáns fertőz

A BA.4.6, az Omicron COVID-változat egyik alváltozata, amely gyorsan terjed az Egyesült Államokban, most megerősítést nyert, hogy az Egyesült Királyságban is terjed.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) legutóbbi, a COVID-változatokról szóló tájékoztató dokumentuma szerint az augusztus 14-én kezdődő héten a BA.4.6 a minták 3,3 százalékát tette ki az Egyesült Királyságban. Azóta a szekvenált esetek mintegy 9 százalékát tette ki.

Hasonlóképpen, a Centers for Disease Control and Prevention szerint a BA.4.6 mostanra az Egyesült Államokban a közelmúltban észlelt esetek több mint 9 százalékát teszi ki. A variánst a világ számos más országában is azonosították.

Mit tudunk tehát a BA.4.6-osról, és kell-e aggódnunk?

A BA.4.6 az Omicron BA.4 változatának leszármazottja. A BA.4-et először 2022 januárjában észlelték Dél-Afrikában, és azóta a BA.5-ös változattal együtt terjedt el világszerte.

Nem teljesen világos, hogy a BA.4.6 hogyan alakult ki, de lehetséges, hogy egy rekombináns változatról van szó. Rekombináció akkor történik, amikor a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) két különböző változata egyszerre fertőzi meg ugyanazt a személyt. Bár a BA.4.6 sok tekintetben hasonlítani fog a BA.4-re, a vírus a spike fehérje mutációját hordozza, amely a vírus felszínén található fehérje, és amely lehetővé teszi, hogy a vírus bejusson a sejtjeinkbe.

Ez a mutáció, az R346T, más változatokban is előfordult már, és az immunelkerüléssel hozható összefüggésbe, ami azt jelenti, hogy segít a vírusnak elkerülni a védőoltásból és a korábbi fertőzésből szerzett antitesteket.

COVID, antigén teszt, vírus

Fotó: 123rf.com

Súlyosság, fertőzőképesség és immunelkerülés

Szerencsére az Omicron-fertőzések általában kevésbé súlyos betegséget okoznak, és kevesebb halálesetet láttunk az Omicron esetében, mint a korábbi változatoknál. Arra számítunk, hogy ez a BA.4.6-ra is érvényes lesz. Sőt, eddig még nem érkezett olyan jelentés, hogy ez a változat súlyosabb tüneteket okozna.

De azt is tudjuk, hogy az Omicron alváltozatok általában fertőzőképesebbek, mint a korábbi változatok. Úgy tűnik, hogy a BA.4.6 még jobban elkerüli az immunrendszert, mint a BA.5, a jelenleg domináns változat. Bár ez az információ egy preprint-en (egy még lektorálásra váró tanulmányon) alapul, más újonnan megjelenő adatok is alátámasztják ezt.

Az UKHSA tájékoztatója szerint a korai becslések szerint a BA.4.6 6,55 százalékos relatív fitneszelőnye van a BA.5-tel szemben Angliában. Ez azt jelzi, hogy a BA.4.6 gyorsabban szaporodik a fertőzés korai szakaszában, és nagyobb a növekedési rátája, mint a BA.5-nek. A BA.4.6 relatív fitneszelőnye lényegesen kisebb, mint a BA.5é a BA.2-vel szemben, amely 45-55 százalék volt.

Az Oxfordi Egyetem arról számolt be, hogy a Pfizer eredeti COVID vakcinájából három adagot kapott emberek kevesebb antitestet termelnek a BA.4.6 ellen, mint a BA.4 vagy a BA.5 ellen. Ez azért aggasztó, mert arra utal, hogy a COVID vakcinák kevésbé hatékonyak a BA.4.6 ellen. A BA.4.6 immunitást kijátszó képességét azonban az új kétértékű emlékeztetők, amelyek a SARS-CoV-2 eredeti törzse mellett kifejezetten az Omicron ellen irányulnak, bizonyos mértékig kezelhetik. Az idő majd eldönti.

Eközben egy előzetes tanulmány azt mutatja, hogy a BA.4.6 kikerüli az Evusheld elleni védelmet, egy olyan antitestterápiát, amelyet az immunhiányos és a COVID-vakcinákra kevésbé jól reagáló emberek védelmére terveztek.

vakcina, oltás

Fotó: MTI

Az oltás a kulcs

A BA.4.6 és más új változatok megjelenése aggasztó. Ez azt mutatja, hogy a vírus még mindig velünk van, és mutálódik, hogy új utakat találjon a védőoltásból és a korábbi fertőzésekből származó immunválaszunk legyőzésére. Tudjuk, hogy azok az emberek, akik korábban már elkapták a COVID-ot, újra elkaphatják a vírust, és ez különösen igaz az Omicron esetében. Egyes esetekben a későbbi epizódok rosszabbak lehetnek.

Az oltás azonban továbbra is jó védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben, és még mindig a legjobb fegyverünk a COVID elleni küzdelemben. Jó hír, hogy a közelmúltban jóváhagyták a kétértékű emlékeztető oltóanyagokat. Ezen túlmenően a több változatot célzó multivalens koronavírus elleni vakcinák kifejlesztése még tartósabb védelmet nyújthat.

Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy az orron keresztül beadott multivalens koronavírus vakcina erős immunválaszt váltott ki egérmodellekben a SARS-CoV-2 eredeti törzsével, valamint két aggályos változattal szemben.

Az új variánsok, köztük a BA.4.6. szoros figyelemmel kísérése sürgető, mivel ezek vezethetnek a COVID-járvány következő hullámához. A lakosságnak érdemes lesz óvatosnak maradnia, és betartania a közegészségügyi intézkedéseket, amelyek célja a továbbra is nagyon fertőző vírus terjedésének megakadályozása.

Olvasd el ezt is!

COVID – Az EMA két új vakcina engedélyezését sürgeti

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.