Tapasztalatok – Mi történik, ha valaki koronavírus-beteg oltás idején?

Fontos megtenni a megfelelő óvintézkedéseket

Mióta megkezdődött a lakosság koronavírus elleni oltása, több legenda is kering arról, mi a helyzet, ha valaki nem tud róla, hogy beteg és akkor kapja meg a vakcinát? Mit kell tudni az eddigi tapasztalatokról?

Mielőtt az ember elindul beoltatni magát, több dolgot is fontos átgondolnia. Az első az, van-e krónikus betegsége, volt-e a közelmúltban súlyos betegsége – különösen az elmúlt 3 hónapban -, illetve volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése.

Azt sem árt összeírni, milyen gyógyszereket szedünk, s amennyiben immunrendszert gyengítő kezelést kaptunk a közelmúltban, az erről szóló dokumentációt is érdemes magunkkal vinni az oltópontra.

Fotó: 123rf.com

A koronavírus elleni vakcinával azok is beolthatók, akiknek a kórtörténetében szerepel 3 hónapon túli Covid-19 fertőzés. Az oltás előtt az előírás szerint nem szükséges antigén gyorsteszt vagy PCR-vizsgálat elvégzése, ahogyan szerológiai vizsgálat sem, akut vagy korábbi fertőzés kimutatása céljából.

A vakcina beadásával szemben ellenjavallatnak számít az akut lázas betegség, a várandósság, a beadandó vakcina valamely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (ilyen a penicillin is), vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció, valamint a 18 év alatti életkor.

Sok kérdés kering az interneten arról, hogy ez egy legyengített vírus és sokan attól félnek, betegek lesznek. Fontos tudni, hogy a védőoltással nem fertőzést terjesztenek. Védőoltásról van szó, amely – függetlenül a technológiától – a vírus örökítőanyagának egy szakaszát tartalmazza, illetve egyes, régebbi típusú oltások esetén az elölt vírust. A lényeg az, hogy az immunrendszert megtanítsuk a vírus antigénjeinek felismerésére, vagyis a vakcinát felvettek szervezetét nem tudja később megtámadni.

Felmérik, nem koronavírusos-e valaki

Amikor az ember az oltópontra érkezik, átesik egy testhőmérséklet-mérésen és kötelezően ki kell töltenie egy járványügyi nyilatkozatot, valamint az oltás kockázataira vonatkozó kérdőívet. Ha valakinél koronavírus-fertőzésre utaló jeleket látnak, így például kiderül, hogy lázas, fejfájása, íz- és/vagy szaglásvesztése, hányingere van, őt nem szabad beoltani. Vakcinát a teljesen panasz- és tünetmentes emberek kaphatnak. A teljes körű kivizsgálás azonban nem feltétel, negatív Covid-tesztet sem szükséges bemutatni.

Fotó: MTI

Dr. Botz Lajos, a Pécsi Tudományegyetem a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetője, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja elmondta: a világon, sőt már Magyarországon is olyan nagy mennyiségben oltottak be embereket, hogy régen fény derült volna rá, ha gond lenne.

Létezik egy nemzetközi regisztrációs rendszer, melyben minden, oltással kapcsolatos problémát rögzítenek, történhet az a világ teljesen különböző pontjain. Vagyis, ha figyelemreméltó bajok lennének abból, hogy véletlenül beoltottak egy már koronavírusos embert, arról tudnánk.

Dr. Czinner Valéria, a PTE Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár szakgyógyszerésze a mellékhatások kapcsán elmondta: mivel mára nagyon sok embert oltottak már be szerte a világon, a tapasztalatok azt mutatják, hogy túlérzékenység előfordulhat, de az is nagyon ritka, ráadásul elhárítható, kezelhető helyzetről van szó. Ez sem számít újdonságnak egyébként, mert valamennyi védőoltásra igaz.

Koronavírus – Már 6 féle oltás érhető el hazánkban

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.