Súlyos agyi elváltozásokat okozhat az enyhe COVID is

Már az enyhe lefolyású COVID is okozhat elváltozásokat az agyban – írja a BBC a Nature-ben megjelent brit tanulmány alapján.

Kutatók lényeges különbségeket találtak a fertőzés előtt és utána az alanyok agyáról készített MRI-képeken: még az egy enyhe lefolyású fertőzés után is enyhén zsugorodott az agy teljes mérete, és csökkent a szürkeállomány mennyisége a szaglással és a memóriával kapcsolatos területeken – számol be a 24.hu.

Az nem derült ki, hogy ezek a változások mennyire maradandók, de a kutatók felhívják a figyelmet: az agy képes gyógyítani önmagát, így lehet, hogy csak átmeneti problémáról van szó.

A kutatók az Egyesült Királyság Biobank projektjét használták a munkához, amely mintegy 15 éven keresztül 500 000 ember egészségi állapotát követi nyomon, és rendelkezik a járvány előtt rögzített adatbázissal, így egyedülálló lehetőséget biztosított a vírus hosszú távú egészségügyi hatásainak tanulmányozására.

A fertőzött alanyok agyának teljes mérete 0,2 és 2 százalék közötti mértékkel csökkent. A szürkeállomány a szaglással és memóriával kapcsolatos területeken csökkent a legnagyobb arányban, valamint azok, akik nemrégiben gyógyultak fel a betegségből, valamivel nehezebben végeztek összetett mentális feladatokat.

Egyelőre nem tudni, hogy ezek maradandó problémák-e, illetve azt sem, hogy a vírus mindegyik variánsa hasonló pusztítást végez. A kutatók az alfa variáns terjedése során dolgoztak, aminek fő tünetei a szaglás és ízlelés elvesztése voltak.

Olvasd el ezt is!

Súlyos tünetek COVID után – Miért fordul elő szívdobogásérzés, szédülés vagy ájulás?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.