Sokkoló – Műtüdő mentheti meg a válságos állapotban lévő Csollány Szilveszter életét

Néhány napja derült ki: Csollány Szilveszter elkapta a koronavírust, és az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lélegeztetőgépre került.

Az 51 éves sportembert először Sopronban kezelték, múlt héten még sms-ben kommunikált, ám végül Budapestre kellett szállítani.

Családja továbbra sem árul el részleteket. A Blikk információi szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért. Kevesen tudják, de létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben.

Csollány Szilveszter 2000. szeptember 24-én. Fotó: Földi Imre / MTI)

Ebből az egész országban 30-40 darab található. Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.)

Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét” – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos. – “Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.”

Ez is érdekelhet!

SMS-t írt a válságos állapotban lévő Csollány Szilveszter – ez állt benne

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.