Soha nem látott esetszám várható – Készülj az omikron robbanására

Rövidesen soha nem látott esetszámot produkál az ötödik járványhullámot uraló omikron koronavírus-variáns, ez pedig nagy teher lesz az egészségügynek, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára ezért azt javasolja, a rizikócsoportokba tartozók kérjék a negyedik oltást – számol be az Infostart.

Egy héten belül robbanásszerű omikronhullámra számít az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, Kacskovics Imre, aki erről egy, a pandémia egészségturizmusra gyakorolt hatásaival foglalkozó konferencia után beszélt az InfoRádiónak.

“Most, a következő hónapban fog kibontakozni az omikronhullám, vélhetően tetőzni is, ezért kerülni kell a zárt helyeket, így a jacuzzit, az élményfürdőt vagy a szaunát is, amelyek teret adnak a fertőzés közvetlen átadásának. Vannak olyan lehetőségek, amelyek szerint a családok bungalószerűen tudnak pihenni, elkülönülten, lehet ilyenekkel élni, a nagy fertőzési kockázatot vissza kell fogni” – tette világossá.

A nemzetközi példák szerinte azt mutatják, hogy az előző hullámokban tapasztaltakhoz képest

az omikron hullám sokkal gyorsabb lefutású.

“Már az is eleve érdekes, hogy sokkal gyorsabban meg is jelent; emlékezhetünk a deltára, amely másfél hónap késedelem után jelent meg hazánkban, az omikron 7-10 nappal az angol megjelenés után már itt volt Budapesten, Magyarországon.

Fotó: 123rf.com

Kacskovics Imre biztosra veszi, hogy kisebb a súlyos megbetegedésekre való hajlam az omikronnal fertőződés esetében, ami viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek súlyos betegek, de kevesebb ember kerül kórházba, ami viszont így is több lehet, ha a megfertőzöttek száma megugrik – számol be a Portfolio.

 

A védőoltások nyújtotta védelem az omikronnal szemben viszont szerinte korlátozott, mert “az omikron hatékonyabban tudja kikerülni az oltásokat, mint a delta vagy a korábbi verziók, nagyon jelentős az eltérés az úgynevezett tüskefehérjén,ahol a vírus a sejtet meg tudja fertőzni”.

“De azt is látjuk, hogy a harmadik oltás szükséges ahhoz, hogy az ember ne betegedjen meg a vírustól, és mivel a magyarok viszonylag régen, augusztusban kezdték beadni a harmadik oltást, én jó szívvel ajánlom az időseknek, az immunhiányosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, hogy a negyedik oltást is érdemes felvenni.”

 

Kacskovics Imre még azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy pár nap alatt felszalad az antitestszám az oltás után, nem kell a védettségre hetekig várni, vagyis aki a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, még az omikronrobbanás előtt be tudja magának adatni a szükséges oltást.

Olvasd el ezt is!

Biztató – Az omikron 90%-kal kisebb eséllyel vezet halálhoz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.