Rusvai: Ez nem igaz a Covid és az influenza mutációjáról

A magyar virológus előtt sem ismeretlen a hír, miszerint a Covid és az influenzavírus keresztezte egymást, ám ezzel kapcsolatban meglepő dolgokat állít.

Dr. Rusvai Miklós szerint nem igaz, hogy a koronavírus és az influenzavírus keresztezte egymást.

„Ez egy helytelen és emiatt nagyon félrevezető dolog. Nem arról van szó ugyanis, hogy a két vírus keresztezte egymást és kialakult egy koronavírus-influenzavírus mutáció. Valójában ezek olyan esetek, amikor a két vírus egyidejűleg fertőz meg valakit és az influenza, valamint a koronavírus tünetei egyszerre jelentkeznek nála. Mivel ezek egyébként is annyira hasonlóak, hogy nem lehet őket elkülöníteni, lényegében nem változtat azon, hogy ez egy erőteljes légzőszervi tünetekben megnyilvánuló kettős betegség” – magyarázta a Ripost-nak Rusvai doktor, aki egy további fontos dologra is felhívja a figyelmet. – „Akit az influenza és a koronavírus egyszerre fertőzött meg, az másokat külön fertőzhet meg koronavírussal és influenzával. Nem törvényszerű ugyanis, hogy innentől ez a két fertőzés együtt mozog.”

Fotó: 123rf.com

Kettős teszteléssel mutathatók ki

A kettős fertőzést, tehát az influenzavírust és koronavírust is orrváladékból lehet kimutatni, de nem egy, hanem kettős teszttel.

El kell végezni előbb az egyik, majd a másik tesztet és kiderül, hogy kettős fertőzés áll-e fenn. Nálunk két ilyen esetet azonosítottak. Ha lelkiismeretes egy laboratórium, akkor innentől kezdve mindkét tesztet elvégzi. Amennyiben valamelyik teszt pozitív lesz, akkor elvégzi a másodikat is, ez viszont dupla költség” – hívta fel a figyelmet a virológus.

Izom- és ízületfájdalom, fejfájás és láz az influenza tünete, ám ezek közül például a hőemelkedés és láz előfordul a koronavírusnál is. Igaz, az omikronnál ritkábban. Torokfájás, orrfolyás, könnyezés – ezek most az omikron jellemző tünetei, esetenként pedig hasmenés. Tehát kettős fertőzés esetében az omikron és influenzavírus együtt produkálhatja ezeket a tüneteket” – árulta el Rusvai doktor a ripost-nak.

Súlyosabb szövődményeket okozhat a kettős fertőzés

Rusvai Miklós arra is figyelmeztet, hogy a kettős fertőzések mindig súlyosabb következményekkel járnak.

„Itt főleg az a kellemetlen, hogy az omikron általában nem támadja a tüdőt, az influenza viszont igen. Tehát ebben az esetben a diagnózis szempontjából félrevezető lehet az, hogy nem a koronavírus okozza adott esetben a tüdőben az elváltozásokat, hanem az influenza. Így, ha valaki nem végezteti el mindkét tesztet, csak az egyiket, akkor esetleg az omikront is hírbe hozhatják, mondván, ‘igen, itt van ez az eset, ez is okoz tüdőgyulladást’. Holott azért valójában az influenza a felelős. Egy szó mint száz, félreértésekre adhat okot a kettős fertőződés” – zárta szavait a virológus.

Olvasd el ezt is!

Magyarországon is megjelent a COVID és az influenza hibrid fertőzése, a „flurona”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.