Robbanásszerű növekedést okoz – Villámgyorsan mutálódik a COVID alvariánsa

Kutatók a COVID BA.2 alvariánsának két olyan mutációját is azonosították, amelyek veszélyesebbek lehetnek az eredetinél.

A koronavírus BA.2 alvariánsa villámgyorsan mutálódik: eddig 21 változatát azonosították a kutatók. Ezek többsége nem tűnik veszélyesebbnek a BA.2 alvariánsnál, kettő viszont – a BA.2.12.1 és a BA.2.12.12 – igen. Ezek New York Államban például már megnövelték a COVID-19 okozta megbetegedés miatt kórházi kezelésre szorulók számát – számolt be róla a CNN híre alapján a HáziPatika.

Fotó: 123rf.com

A BA.2.12.1 gyorsan terjed

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint a BA.2.12.1 mutáció a felelős a múlt heti fertőzésszám megugrásáért, ami 19 százalékos növekedést mutatott az azt megelőző héthez képest.

“A BA.2.12.1 nagyjából olyan gyorsan előzi meg a BA.2.2-t, mint ahogy a BA.2 megelőzte a BA.1-et” – nyilatkozta Trevor Bedford epidemiológus és genomikai kutató. A BA.2 alvariáns és BA.2.12.1 mutáció együtt az új esetek 93 százalékát okozták múlt héten az Egyesült Államokban – összegezte a CNN.

Ahogy arról korábban írtunk, az omikron variáns gyors mutálódásának köszönhetően újabb és újabb alvariánsokat azonosítanak a kutatók: a BA.4 és BA.5 – amelyeket az Egészségügyi Világszervezet szakemberei már gőzerővel vizsgálnak – már több országban is megjelent.

Olvasd el ezt is!

COVID – A húsvéti hosszú hétvége berobbantotta a vírust

Forrás: Napidoktor.hu