Rizikósabb a műtét koronavírus-fertőzés után

A posztoperatív halálozás és a tüdőszövődmények kialakulása is nagyobb eséllyel bír, ha a műtétet megelőző hat héten belül gyógyult ki valaki a betegségből.

Egy műtét sem rizikó nélküli, a sebészek minden egyes beavatkozás előtt mérlegelik az attól várt előnyöket a kockázatokkal összehasonlítva. A koronavírus után megnövekvő szövődmények és esetleges halálozások újabb változókat adnak ehhez a képlethez, írja a MedicalXpress. A Yale Egyetemen ennek tükrében új eljárásrendet vezettek be, melynek része, hogy az elektív műtétekre a koronavírus diagnózisát követően hét héttel kerülhet a leghamarabb sor, amennyiben az eljárás során neuraxiális anesztéziát – azaz spinális vagy epidurális – érzéstelenítést alkalmaznának – számol be az Infostart.hu.

Fotó: 123rf.com

A immunhiányos páciensek, diabéteszes vagy többször kórházi kezelésben részesített betegek esetében ennél is elővigyázatosabbak: esetükben legalább 8-10 hétnek kell eltelnie a diagnózistól műtétig, azokat pedig, akiket intenzív osztályon kezeltek koronavírus-fertőzésük miatt, csak 12 héttel a diagnózist követően műtik leghamarabb. Természetesen sürgős és életmentő műtétek esetében nem alkalmazzák ezt az eljárásrendet.

Kutatások igazolják

A döntés hátterében az áll, hogy több, kisebb tanulmány, köztük egy, a Lancetben publikált kutatás szerint is nagyobb veszélynek vannak kitéve azok egy műtét esetén, akik korábban átestek a koronavíruson. Egy nagy nemzetközi kutatás ugyanakkor azt mutatta meg, hogy ha hét hetet várnak a beavatkozás elvégzésével, az alacsonyabb mortalitást eredményez, mintha nem várakoznak. Áprilisban a JAMA Network Open hasábjain jelent meg kutatás a témában: annak eredménye szerint azok körében, akik koronavírus-fertőzés után nem sokkal kerültek műtőasztalra, dupla akkora volt a halálozás esélye, mint akik nem betegedtek meg.

Közös a döntés

Fontos tudni, hogy hiába érzi magát egy műtétre váró páciens tökéletesen, a rizikó akkor is megvan, ha néhány héttel a kitűzött műtét dátuma előtt kapott koronavírus-diagnózist. Vannak ugyanakkor olyan esetek, amelyek összetettebbek annál, mint hogy egyszerűen a számok ismeretében lehessen dönteni. Egy rákbeteg esetében természetes, hogy a páciens mihamarabb műtétet szeretne, és vannak is az érintettek közül olyanok, akik számára a több hetes várakozás sokkal nagyobb rizikót tartogat, mint az, hogyha hat héten belül megműtik. A döntést orvosnak és betegnek közösen kell meghoznia, de úgy, hogy nemcsak a sebész, de maga az érintett páciens is ismeri a helyzetben rejlő veszélyeket.

Fotó: 123rt.com

A koronavírus-fertőzés és a műtéti komplikációk közötti kapcsolat logikusnak tűnik, mivel a kutatások szerint a fertőzés és a gyulladások között kapcsolat van.

“A fertőzés gyulladásos állapotot hoz létre a szervezetben, ez legalább hat hétig fennmaradhat. Ezért javasoljuk, hogy legalább hat héttel halasszuk el a műtétet, hogy a szervezet ne kelljen még mindig a vírus hatásaival foglalkozni” – mondja Nita Ahuja, a Yale sebészeti részlegének vezetője.

A cikk folytatásáért KATTINTS IDE!

COVID – Egyre többeknél jelentkezik az a probléma

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem készülök műtétre…
  Remélem +úszom….!!!???
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.