Pusztító antitesteket hagy maga után a Covid

Több hónappal a Covid-fertőzésből való felgyógyulás után a túlélők szervezetében megemelkedik bizonyos antitestek szintje, amelyek tévedésből rátámadnak a még egészséges szervekre és szövetekre – állapította meg egy új kutatás.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-fertőzés olyan antitesteket hagy maga után, amelyek tévedésből magát a szervezetet kezdik pusztítani – függetlenül attól, hogy a betegség lefolyása súlyos volt-e. Ezt egy olyan kutatás állapította meg, amelybe 177 egészségügyi dolgozót vontak be, és amelyről a Reuters is beszámolt a napokban.

Gyulladás és idegrendszeri sérülés várhat a túlélőkre

Az alanyok még a koronavírus elleni védőoltások elérhetővé válása előtt estek át a fertőzésen. Hónapokkal a felépülésük után mindegyikük vérében kimutattak úgynevezett perzisztens autoantitesteket, amelyek krónikus gyulladást, illetve ízületi és idegrendszeri sérüléseket, vagy akár bőrproblémákat is okozhatnak – számol be a HáziPatika.hu.

“Nem számítottunk arra, hogy az autoantitestek ilyen változatos skálája megemelkedik majd a túlélők szervezetében, illetve hogy ezek szintje még a teljes klinikai gyógyulás után hat hónappal is emelkedett marad” – jegyezte meg Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa.

Fotó: 123rf.com

További vizsgálatok kellenek

A szakemberek azt egyelőre nem tudják, hogy a 6 hónapon túl pontosan meddig vannak jelen a túlélők vérében ezek az antitestek. Az sem tisztázott még, hogy ezek felelősek-e valamilyen konkrét tünetért vagy szövődményért.

Jelenleg is vizsgálják, hogy az autoantitest-emelkedés összefügg-e bármilyen módon a hosszú COVID tartósan fennálló panaszaival. Tervben van továbbá, hogy az autoantitestek szintjét a koronavírus újabb változataival való fertőzések után is megvizsgálják majd.

Bár még épphogy csak leszálló ágba került a negyedik hullám, a magyar felnőtt lakosság többsége szerint rövidesen máris berobban a koronavírus-járvány ötödik hulláma itthon – derült ki egy friss hazai felmérésből.

Olvasd el ezt is!

Forradalmi újdonság a COVID megelőzésében – Engedélyezték az új antitestkoktélt

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.