Összefügg a halvaszületés és a várandósság alatti COVID

Azoknál a nőknél, akik a COVID okozta betegségben szenvedtek a terhességük végén, nagyobb eséllyel születik az újszülött halva, és lépnek fel szülési komplikációk vagy áll be újszülött-kori halál – írja a Bloomberg egy skót kutatás eredményeire hivatkozva.

A kutatók azt találták, a legtöbb komplikáció az oltatlan kismamák körében lépett fel, az érintettek 98 százaléka oltatlan volt – számol be a Portfolio.

A kutatás során 87 ezer nőt vizsgáltak Skóciában, és megállapították, hogy

a koraszülés, a csecsemőkori halál és a halvaszületés azok körében volt gyakoribb, akik a szülés elptt 28 napon belül covidosak lettek.

Fotó: 123rf.com

A kutatók  a várandósság 24 hetétől a születést követő első 28 napig vizsgálták az adatokat.

Az úgynevezett perinatális (azaz a szülés körüli időszakban bekövetkező) halálozás azok körében, akik a szülés előtt 28 napon belül koronavírussal fertőződtek meg, 1000 szülésből 23-nál volt megfigyelhető. Ezzel szemben az általános perinatális halálozás – függetlenül attól, hogy covidos volt-e az anya korábban, vagy kapott-e oltást – ezerből hat esetben következett be.

A szülés előtt 28 napon belül covidon átesett kismamák 17 százalékánál volt megfigyelhető a koraszülés, azaz legalább három héttel korábban született a baba a tervezettnél. Ezzel szemben az általános koraszülési ráta 8 százalékot tesz ki.

Olvasd el ezt is!

COVID – Tünetmentesen fertőzödnek a kismamák

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.