Omikron – A mostaninál keményebb hullám jöhet

Karikó Katalin szerint a covid-19 omikron variánsának megjelenése akár a nyájimmunitást is elhozhatja. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatója, Andrea Ammon azonban nem osztja a magyar kutató optimizmusát, szerinte egyelőre nem derülhetett ki, halálosabb-e a korábbi variánsoknál a Dél-Afrikában felbukkanó omikron.

Egy héttel ezelőtt Karikó Katalin biokémikus – akit a Time magazin az mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében szerzett érdemei miatt az év egyik hőseként címlapjára tett – a Kossuth rádióban azt mondta, „nagyon optimista” a koronavírus omikron variánsának megjelenése miatt.

Fotó: 123rf.com

Szerinte bár kevés információ áll rendelkezésre az új variánsról, a Dél-Afrikából érkező hírek alapján úgy tűnik, az omikron nem okoz súlyos megbetegedést – ellentétben a deltával, amelynek a megjelenése Karikó szerint súlyosabb helyzetet teremtett.

Ebből kiindulva azt mondta az omikronról állami rádiónak, hogy „ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást.” Azonban nem mindenki osztja azonban a magyar kutató optimizmusát.

Megérkezett Európába az omikron

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója, Andrea Ammon a Die Zeit német hetilap honlapjának adott interjújában sokkal borúsabban látja a helyzetet. Ammon szerint az Afrikából származó omikron helyett Európában az új covidos esetek 90 százalékáért még a delta variáns a felelős, de az EU 27 tagállamából 23-ban már megjelent az omikron, bár ez egyelőre kevéssé tolja meg az esetszámokat. Az omikron már Magyarországon is jelen van.

Ammon szerint a járványügyi intézkedésektől függ, mikortól lesz több omikronos eset Európában. Jelenleg január közepére saccolja az omikron terjedésének tetőzését, ami akár újabb járványhullámot is jelenthet.

Fotó: 123rf.com

Nem tudjuk, az omikron mennyire veszélyes

„Jelenleg nincs okunk az optimizmusra” – válaszolta Ammon, amikor a Die Zeit újságírója arról kérdezte, mennyire felkészült Európa az omikron terjedésére. Szerinte mivel több országban már a jelenlegi helyzetet is nehezen kezelik (nem mondta, el mely országokra gondol, de a halálozási adatokban a világ élmezőnyéhez tartozó Magyarországot alighanem ide sorolná), az omikron erre rátehet még egy lapáttal.

Ammon a beszélgetésben a kevésbé halálos omikronról szóló felvetésre is reagált. Szerinte erről korai bármit mondani, mert a mostani adatokat sok minden befolyásolja.

„Az omikron által leginkább érintett közösségek nem hasonlíthatóak az európaihoz. Dél-Afrikában nagyon komoly deltahullám volt, ez immunitást jelenthet sokaknak. Tehát a mostani omikronos fertőzöttek nagy része újrafertőzödhetett. Az európai fertőzöttek nagy része pedig az utazók közül kerül ki – akik ráadásul jellemzően oltottak is. Nem feltétlenül idősekről vagy alapbetegséggel élőkről van szó, ezért nagyon óvatosan kell fogalmazhatunk csak arról, hogy az omikron kevésbé halálos.”

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Figyelmeztet a WHO – Sosem látott ütemben terjed az omikron, újabb oltás kellene

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.