Oltás után – Mennyi idő múlva alakul ki védettség?

A gyártótól is függ az időtartam

Aki már regisztrált, vagy meg is kapta a koronavírus elleni vakcinát, bizonyára nagyon kíváncsi arra, mennyi idő elteltével épül ki az igazi védettség. Íme a válasz.

Ahogyan a koronavírus elleni védekezés halad előre, egyre több és több ember veheti fel a védőoltást, már nemcsak az idősebb korosztályból. Természetesen mindenkit érdekel, mennyi idő után alakul ki az igazi védettség, miután megkapja az oltást.

A szervezet már az első vakcinát követően elkezd ellenanyagokat termelni, ám a valódi védettség a második oltás után 1-2 héttel várható. Az első vakcina felvétele után már jelentkezik bizonyos fokú védettség, nagyjából 2 héten belül. Ez azonban hamar elkezdene csökkenni, ha nem vennénk fel a második oltást. Hogy a második adag beadására mikor kerül sor, az a vakcina típusától is függ.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Pfizer/BioNTech esetében 35 nap után adható be a 2. vakcina. A Moderna 28 nap eltéréssel, az AstraZeneca 12 hét eltéréssel, a Szputnyik V 3 hét után adható be, míg a Sinopharm oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens.

Ami a teljes védettség kialakulását illeti, ez az alábbiak szerint alakul a vakcina-típusoknál: Pfizer/BioNTechnél minimum 7 nap; Moderna esetében minimum 14 nap; AstraZeneca esetében minimum 15 nap; Szputnyiknál minimum 3 hét, Sinopharmnál legalább 14 nap. A két oltás közül a másodiknál tapasztalható az eddigi megfigyelések alapján nagyobb mértékű immunválasz. A mellékhatások azonban 1-2 nap alatt elmúlnak.

Ezek közül a leggyakoribb a fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság; duzzanat, bőrpír az oltás beadása helyén; átmeneti láz; hasmenés; izomfájdalom; ízületi fájdalom; hányinger; köhögés; étvágytalanság; hányás.

Amennyiben súlyos mellékhatásokat érzékelünk, erről orvosunkat mindenképpen tájékoztatnunk kell – kötelező is jelenteni -, másrészt elképzelhető, hogy a vakcina beadása időpontjában éppen koronavírusosak voltunk, csak nem tudtunk róla. Ilyen esetben lényeges, hogy megfigyelés alatt álljunk és kövessük orvosunk utasításait.

Koronavírus-vakcina – Miért kell felvennünk az első elérhető oltást?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.