Oltás – Hatalmas, kígyózó tömeg a kórházak előtt

Óriási a sor az egyik 11. kerületi kórház oltópontján, az épületen kívül is várakoznak az emberek, jelezte az Indexnek egyik olvasó. A kormány oltási akcióterve mától indult, cél, hogy minél nagyobb legyen a vakcináció a negyedik hullám közepette.

Az Index olvasója hívta fel rá a figyelmet, hogy a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban annyian vennék fel az oltást, hogy már háromnegyed hétkor az épületen kívül kígyózik a sor a hét első napján.

A HVG szerint az Uzsoki Utcai Kórházban is hasonló a helyzet.

2021. november 22–28. között oltási akcióhetet szervezett a kormány a kórházi oltópontokon reggel 7 és este 7 óra között. A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra, írja a kormány koronavírusról tájékoztató oldala.

Mit kell magunkkal vinni?

Az oltásra érkezőknek személyi irataikat (személyi igazolvány, tajkártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat is be kell mutatni.

Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell).

Kötelező a maszk

„Az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében – erről már Müller Cecília beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. „Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött” – hangsúlyozta.

Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, Müller Cecília azt hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. „A negyedik hullámban éppen a delta-típussal küzdünk” – jegyezte meg.

A legutoljára közölt adatok szerint a beoltottak száma 6 017 807 fő, közülük 5 788 775 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Tévhitek

Számos olyan tévhit terjed a világban a koronavírussal és a védőoltással kapcsolatban, amit a szakértők igyekeznek gőzerővel cáfolni. A közelmúltban látott napvilágot a Facebookon egy olyan bejegyzés, amely szerint ha az oltás helyére a vakcina beadását követő tíz-tizenkét órán belül egy félbevágott krumplit tesz az ember, és rajta hagyja 15-20 percig,

az kiszívja a szervezetből a vakcina hatóanyagát.

A Magyarország kormánya Facebook-oldalán is megjelent egy videó, amelyben orvosok beszélnek a legújabb téveszmékről.

Az egyik ilyen a féreghajtós gyógyszer, ami szerint féregpetéket oltanak belénk az oltásokkal. Természetesen ez is egy ilyen új keletű tévhit. Mi értelme volna?

“Nem gondolnám, hogy most kellene elnépteleníteni a Földet vakcinákkal, csipekkel és egyéb mérgekkel. Nem is halnak meg százezerszámra az emberek az oltás után, ellenben a Covid–19-től igen” – mondja az egyik orvos.

“A másik hiedelem szerint a koronavírus elleni vakcinának hosszú távú káros hatásai vannak, így például meddőséget, autoimmun betegséget vagy korai halálozást okoz. Ezek butaságok. Ezek az oltások biztonságosak, és csak a javunkat szolgálják” – cáfolt egy másik szakember.

A BioNTech vezér tisztázta: ezt tudja a harmadik oltás

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.