November 2-től szigorítás a fővárosban

Kijárási korlátozást vezetnek be a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

A Fővárosi Önkormányzat nem teheti kötelezővé a maszkviselést a közösségi közlekedési járműveken, de azt kéri mindenkitől, hogy hordjon maszkot – mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi tájékoztatóján.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes ugyanott bejelentette, hogy november 2-től kijárási korlátozást vezetnek be a fenntartású idősotthonokban. Vagyis csak védettségi igazolvánnyal rendelkező rokonuk kíséretében hagyhatják el az intézményeket, azért, hogy felkeressék családjukat.

Látogatási tilalom, maszk viselet – ma eldől milyen szigorítások várnak ránk

Akiket a hosszú hétvégére kivisz a család, azokat az intézményekben izolálják, és gyorsteszteket végeznek rajtuk.

Az idősotthonokban kötelező lesz a maszkviselés, és érintésmentes látogatást vezetnek be.

A főváros fenntartásában két óvoda működik, ezekbe csak maszkban mehetnek be a szülők – tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet elmondta, hogy egy idősotthonban vannak tünetmentes fertőzöttek, akik majd a negatív gyorsteszt után térhetnek vissza a közösségbe.

 A BKK is kér: viseljünk maszkot a közlekedések során 

A főpolgármester sajtótájékoztatója után a közlekedési cég is előállt a lakossági kéréssel, nem tudja kötelezővé tenni.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor – közölte a BKK kedden az MTI-vel.

Így utazhatsz COVID-járvány idején

Mint írták, a koronavírus-járvány negyedik hullámában romlanak a járványügyi adatok, és ugyan örömteli, hogy a fővárosban is magas az átoltottság, de ahhoz, hogy “ne csak saját magunk, de mások egészségét is megőrizhessük – ahogy az európai országokban az elmúlt időszakban életbe lépett szigorítások is mutatják -, ez még nem elég“.

Felhívták a figyelmet: az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a maszkviselést kötelezővé tegye, azonban a fővárosi operatív törzs döntése nyomán Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK arra kéri a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek szájat és orrot egyaránt eltakaró maszkot.

Erősíti az idősek immunitását a Pfizer emlékeztető oltása

Emlékeztettek: az elmúlt hónapokban egyre többen ismerték fel, hogy a közösségi közlekedés biztonságos, ezért sokan választják ismét a BKK járatait, az ajánlott maszkviselés pedig csak még biztonságosabbá teszi az utazást. Hozzátették: a BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, mivel a rendszeresen fertőtlenített járműveken jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el.

Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez: a két évvel ezelőtti, azaz a járvány előtti időszakhoz viszonyítva nemrég már 85 százalék fölé nőtt a jegy- és bérletvásárlások értéke. A járvány időszaka óta ez rekordszámnak tekinthető” – írta a BKK.

Melyik Covid-oltással mennyi esély van az intenzíven kikötni?

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.