Nem ez az utolsó – Újabb súlyos COVID-változat jöhet még

A gyorsabban terjedő omikron nagy valószínűséggel nem az utolsó, problémásnak tartott COVID-változat – írja szakértőkre hivatkozva a Live Science tudományos híroldal.

Bár a világ most elsősorban az omikron nevű koronavírus-változattal van elfoglalva (ez már Magyarországon is terjed), könnyen lehet, hogy az idén egy még újabb, aggasztó variánssal is meg kell majd küzdeni – írta összegző cikkében a Live Science. A tudományos híroldal szakértőket is megszóltatott.

Egyikük, Kartik Chandran, a New York-i Albert Einstein College of Medicine virológusa azt mondta, nincs okunk azt hinni, hogy a vírus kifogyott a genetikai lehetőségekből. Chandran szerint elképzelhető, hogy olyan új változatok is megjelenhetnek a következő időszakban, melyek az omikronnál is aggasztóbbak lehetnek. Ez a vírusváltozat elsősorban a fertőzőképessége miatt vonta magára a figyelmet – számol be a Hvg.hu.

Fotó: 123rf.com

Tekintettel a koronavírus-fertőzések jelenlegi arányára, valamint a SARS-CoV-2 mutációs arányára, valószínű, hogy látunk majd újabb változatokat” – ezt már Karen Mossman, az ontariói McMaster Egyetem mikrobiológiával foglalkozó munkatársa válaszolta a Live Science megkeresésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem minden vírusvariáns képes kiütni az előző, dominánssá vált változatot.

Az új vírusváltozatok kialakulását ráadásul fizikai és genetikai korlátok is akadályozzák, és ugyanez igaz a SARS-CoV-2 fejlődésére is” – tette hozzá Kartik Chandran virológus. Szerinte e korlátok némelyike azt is képes megakadályozni, hogy a vírus egy szint után még és még fertőzőbbé váljon.

Arra a kérdésre, hogy mivel csökkenthetjük az új változatok kialakulásának kockázatát, Chandran azt mondta, ezt csakis az oltakozással tudjuk elérni. Ha meg is jelenik egy még aggasztóbb variáns, a vírus továbbadásának esélye akkor is redukálható a vakcinák által.

Olvasd el ezt is!

COVID – Háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.