Nem az emlékeztető oltás oldja meg a COVID-járványt?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint olyan védőoltásokat kellene készíteni, amelyek kifejezetten a koronavírus mutációi ellen védik az embert.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus mutációi ellen nem az jelenti a jó védekezési stratégiát, hogy az eredetileg kifejlesztett vakcinákból újabb és újabb emlékeztető védőoltásokat adnak be az embereknek. Ehelyett olyan új oltásokat kellene használni, amelyek jobban védenek az új variánsok ellen – összegez a The Guardian.

A beszámoló szerint a WHO koronavírus elleni védőoltások összetételével foglalkozó szakértői csoportja olyan új vakcinák kifejlesztését szorgalmazza, amely nemcsak a megfertőzötteket védi meg a súlyos megbetegedéstől, de segít kivédeni már magát a fertőzést is. Ez segíthet abban, hogy sikerüljön megbirkózni az olyan új variánsokkal, mint például az omikron -számol be a Hvg.hu.

Fotó: MTI/Varga György

Emellett azt is kiemelték: a gyártóknak olyan szérumok kifejlesztésére kell törekedniük, amelyek minél hosszabban tartó és minél erősebb immunválaszt biztosítanak.

Amíg nem áll rendelkezésre új vakcina, érdemes a meglévők összetételét frissíteni” – áll a csoport kedden kiadott jelentésében.

„A WHO szerint jelenleg 331 koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése zajlik az egész világon.”

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az omikron nemcsak jobban fertőz, de képes lehet arra is, hogy megkerülje a vakcinák által nyújtott védelmet. A hét elején Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója arról beszélt, hogy szükség lehet egy, kifejezetten az omikron elleni vakcinára, és ez márciusra már elérhető lehet.

Erre nagy szükség lenne, a WHO hétfőn kiadott közleménye szerint ugyanis 6–8 héten belül Európa lakosságának fele fertőződhet meg az omikronnal.

Olvasd el ezt is!

Vigyázz! – Új mellékhatása derült ki a COVID elleni oltásnak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.