Mit tud a Pfizer Covid-tablettja? – Kiválthatja az oltást, véd az omikron ellen?

Hamarosan itthon is elérhető lesz a Pfizer Covid elleni tablettája, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, és már csak az Európai Bizottságnak kell jóvá hagynia. A tabletta 90%-ban megelőzi a betegség súlyos, vagy végzetes kimenetelét.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) olyan felnőtteknél engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni antivirális gyógyszerét, akiknél fennáll a kockázat a betegség súlyos lefolyására, vagy végzetes kimenetelére – számol be a Bors.

Időseknek és krónikus betegeknek ajánlják

A két Paxlovid tablettából álló kezelés elsősorban az idős 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, az immunhiányosok számára lehet életmenő, ha a tünetek megjelenésekor beveszik. A terápia előnye, hogy orvosi felügyelet nélkül otthon is alkalmazható.

Fotó: 123rf.com

Már több ország is rendelt belőle

Amerikában már bevásároltak belőle, itt a 12 éven felüliek számára engedélyezték. Ezzel szemben az EMA csak 18 év felett hagyta jóvá. Európában egyébként már több ország is berendelt belőle: Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, és Belgium is.

Az omikron ellen is hatásos lehet

Magyarországon nem ismeretlen ez a koronavírus-elleni tabletta, ugyanis a klinikai tesztelésében részt vettünk, biztató eredményekkel.

Az omikron ellen is hatásos lehet a Paxlovid, mert a vírus szaporodást gátolja meg a sejtekben. Az oltás a véráramba kerülve fejti ki védelmét, ha a kórokozó eljut a sejtekhez az már a tabletta támadási pontja

─ fejtette ki a prof. Tóth Sándor virológus a Borsnak. Hozzátette: a kiugró fertőzésszámok miatt most még mindig az oltás a megfelelő védekezési mód.

Olvasd el ezt is!

Súlyos fájdalom marad az omikron után

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.