Mindjárt itt a digitális uniós Covid-igazolvány

Júniustól életbe lép az uniós Covid-igazolvány – állapodott meg az Európai Parlament és Európai Tanács. Az okmányt az unión belüli szabad mozgás megkönnyítése érdekében vezetik be.

A beoltottságról szóló igazolvány digitális, vagy nyomtatott formában is elérhető lesz minden uniós állampolgár számára – ingyen. A tanúsítványt azok számára állítják ki, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, friss negatív Covid-teszttel rendelkeznek, vagy meggyógyultak a fertőzésből – számol be a vg.hu.

Az igazolvány egységesen elfogadott lesz az uniós tagországokban. Az unós Covid-igazolványról szóló rendelet egyéves időtartamra érvényes. Kiemelték, hogy az okmány nem előfeltétele a szabad mozgáshoz való jognak, és nem tekinthető úti okmánynak.

Fotó: 123rf.com

Az unió „megfizethető és hozzáférhető tesztelést” szeretne biztosítani minden uniós állampolgár számára. Ennek érdekében az Európai Bizottság 100 millió eurót fordít tesztek vásárlására a Sürgősségi Támogatási Eszköz keretében. Ez főként azok számára lesz hasznos, akik munkavégzés, oktatás, vagy egyéb célból gyakran utaznak másik tagállamba.

A tagállamok nem írhatnak elő utazási korlátozásokat (pl. karantén, Covid-teszt) azok számára, akik rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, kivéve ha azok „szükségesek és arányosak a közegészség megőrzéséhez”.

Otthoni teszt segít a védettségi igazolvány igénylésében

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.