Mindent a Covid oltásokról – Milyen oltások érkeznek hazánkba?

Milyen oltások érkeztek eddig Magyarországra és mit kell tudnunk ezekről a vakcinákról? A Magyarországon elérhető oltások összehasonlítása szerint melyik a „jobb”, melyik oltás adható be váradós nőknek is? Mikor lesz kötelező az oltás koronavírus ellen – a lakossági kötelező covid oltás ideje is elérkezik, vagy csak az egészségügyi dolgozók kötelező oltása marad fenn a továbbiakban is?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a covid elleni oltásokról: milyen oltások érkeznek Magyarországra, hol kötelező az oltás és hol nem kötelező? Mit kell tudni a Pfizer/BioNTech covid oltás vagy a Sinopharm covid oltás kapcsán: az oltások összehasonlítása szerint mi a különbség a covid oltások között? Melyik covid oltás a leghatékonyabb?

Mit gondol a lakosság a kötelező oltásról?

Rendkívül megosztó kérdés a kötelező covid oltás bevezetése, amelyet jelen állás szerint Magyarországon elvetettek, hiszen hiába járunk már a Covid-19, azaz a koronavírus járvány harmadik évében, a lakosság jelentős hányada nem nyitott az új védőoltások beadatására. Korábban az állam olyan megszorításokkal próbálta elérni az oltás felvételét, mint például a védettségi igazolvány bevezetése (egyébként ez a rendszer több országban is egyre népszerűbb), azonban a rendszert nem sikerült stabilizálni, így előreláthatóan a jövőben, ahogy a járvány is egyre alábbhagy, nem lesz ezekre szükségünk – számol be a  Pénzcentrum.

A koronavírus elleni oltás tekintetében a lakosságot megosztó kérdések közé tartozott az is, hogy milyen oltások vannak, melyik oltás hogyan véd a betegség ellen, hiszen a jól megszokott, legyengített kórokozót tartalmazó oltások mellett megjelentek az új mRNS-alapú oltások is, melyeket szintén félelem fogadott – ehhez azonban hozzájárultak olyan tévhitek is, miszerint a covid oltás megbetegít, hatástalan, vagy hogy mikrochipet ültetnek vele a bőrünk alá.

A magyar lakosság oltottsági aránya

Jelenleg a magyar lakosság nagyobbik fele, közel 6,5 millió fő vette fel a covid elleni oltását, többféle gyártótól, melyek közé soroljuk a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik-V, a Sinopharm és a Johnson&Johnson vakcináit. A felsorolt covid oltások között a Pfizer és a Moderna adható be várandós nőknek, illetve szoptatás alatt álló kismamáknak. Az covid oltás, ha nem is kötelező, de a háttérben folyamatosan zajlik: az egyészségügyi intézmények és a kormány továbbra is aktívan kampányolnak a covid oltás felvétele mellett.

COVID, vakcina, oltás

Fotó: MTI/Komka Péter

Mikor lesz kötelező az oltás?

Nemrégiben felmerült a kérdés, hogy legyen-e kötelező oltás Magyarországon, vagyis egy munkahely elrendelheti-e, hogy alkalmazottja záros határidőn belül beolttassa magát, különben fizetés nélküli szabadság, végső soron elbocsájtás vár rá. Ezt a kezdeményezést az Alkotmánybíróság elutasította, tehát nem lesz kötelező covid oltás Magyarországon, egy kivételtől eltekintve, ami az egészségügyi dolgozók kötelező oltását jelenti.

Arról is volt szó korábban, hogy a kötelező covid oltás bevezetése a tanárok esetében is elvárható-e, azonban a pedagógusok részéről heves ellenkezést váltott ki a javaslat. Habár a későbbiekben ez még változhat, a kormány jelenlegi álláspontja szerint a lakosságnak nem kötelező semmilyen covid oltást felvennie és úgy néz ki, a korábbi védettségi igazolványos megkülönböztetés is feledésbe merülhet.

Egészségügyi dolgozók kötelező oltás

A kötelező covid oltás bevezetése és oltás hiányában a dolgozónak a munkahelyétől való ellehetetlenítése súlyos etikai és anyagi vonatkozású kérdéseket vet föl, amelyek nincsenek arányban a járványhelyzet visszaszorításának céljával – azonban ez alól kivételnek minősülnek az egészségügyi dolgozók, hiszen ők nap mint nap magas rizikófaktorú környezetben végzik feladataikat. Az egészségügyi dolgozók és az általuk gondozott betegek védelme érdekében az állam kötelezővé tette a covid elleni védőoltást. A jogszabály nem tesz különbséget a következő szolgáltatók között, illetve az állami és a magánszektor között sem:

  • az alapellátást,
  • az ügyeleti ellátást,
  • a járóbeteg-szakellátást,
  • a diagnosztikát,
  • a fekvőbeteg-szakellátást,
  • a mentést igénylő ellátást,
  • a betegszállítást,
  • a bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást,
  • a fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását),
  • és a közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző alkalmazottak számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás.

Kötelező covid oltás alóli kivétel: azoknak az egészségügyi dolgozóknak nem kell a kötelező covid oltás, akik orvosi szakvéleményt tudnak felmutatni arról, hogy egészségügyi állapotuk ezt nem teszi lehetővé.

Hol nem kötelező a covid oltás?

Az is gyakori kérdés, hogy hol nem kötelező az oltás, mely országok nem várják el a lakosoktól, hogy ilyen módon védekezzenek a járvánnyal szemben? Az uniós jog nem írja elő a tagállamokban a kötelező oltást, azonban minden tagállam szabad kezet kap a koronavírus járvány elleni intézkedések kapcsán – azaz bármikor, bármelyik állam előírhatja a kötelező covid oltás bevezetését. Jelenleg egyik európai országban sem kötelező – a teljes lakosságra nézve – a covid oltás, azonban ez változhat.

A folytatáésrt KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

A COVID oltás segít megtalálni a szívroham gyógyszerét?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.