Mikor kell ismét Covid-teszt a koronavírus után?

Tekintettel arra, hogy a koronavírus még mindig köztünk van, sokan kíváncsiak arra: milyen gyakran kell tesztelniük magukat, mikor szükséges tesztelniük és fontos-e folytatni a tesztelgetést a betegség után.

Miután a koronavírus-járvány immár két éve nem szűnik, legfeljebb változik, sokan szeretnék tudni, vajon mennyire szükséges gyakran tesztelniük magukat, mikor tegyék ezt és egy Covid-betegség után is kell-e folytatniuk az öntesztelést.

Szükséges-e koronavírus-fertőzés leküzdése után a tesztelés?

A válasz: nem. Amennyiben egy ember koronavírus-tesztje pozitív – függetlenül az oltottsága állapotától legalább öt napig otthon kell maradnia, s legalább 10 napig fontos óvintézkedéseket tennie.

Akinek nincsenek tünetei, 5 nap elteltével véget vethet az elszigeteltségnek, de még további öt napig jól illeszkedő maszkot kell viselnie mások közelében.

Fotó: 123rf.com

Enyhe tünetek esetén a betegeknek a panaszok megjelenésétől számított 5 napig el kell szigetelniük magukat. Tegyenek azért, hogy jobban legyenek, s 24 órán keresztül lázmentesnek kell lenniük, mielőtt ismét emberek közé mennek. Amennyiben a tünetek az ötödik napon enyhültek, további öt napig jól illeszkedő maszkot kell viselniük, ha emberek közé mennekHa hozzájut Covid-teszthez, tesztelheti magát a páciens, de nincs erre feltétlenül szüksége. A tesztelés eredménye egyébként nem változtat azon,hogy maszkot kell viselnie további 5 napig.

Az Amerikai Járványvédelm központ (CDC) ajánlása szerint akkor érdemes tesztelést végezni, ha lázcsillapító gyógyszer használata nélkül 24 órán keresztül lázmentesek voltunk és egyéb tüneteink is javultak. Ha a teszt eredménye negatív, az ötödik nap után felfüggeszthetjük az elszigetelődést, de jól illeszkedő maszkot fontos viselnünk a tizedik napig. Ezt követően nincs szükség további tesztelésre, még ha az ötödik napon pozitív is a tesztünk. A 10 napos elkülönülést követően nem kell megismételni a vizsgálatot.

Amennyiben az 5 napos elszigeteltség után nem jut teszthez a páciens, vagy nem szeretne újra tesztelni, a CDC azt ajánlja: tegyen óvintézkedéseket a tizedik napig és továbbra is viseljen jól illeszkedő maszkot mások közelében.

Fotó: 123rf.com

Meddig lehet valaki pozitív a koronavírus fertőzés után?

Egyesek a tünetek javulása ellenére is úgy érezhetik, ismételt tesztelésre van szükségük, mert a teszt lehet újra pozitív, ők pedig még fertőzőek lehetnek. Sokan érzik kötelességüknek, hogy véletlenül se terjesszék tovább a betegséget. Sok ember azonban továbbra is pozitív vírustesztet mutathat, akkor is, ha nincsenek már tünetei és nem fertőző – néha hetekig vagy akár hónapokig is.

A PCR-tesztek esetében a bizonyítékok azt mutatják: a legtöbb embernél a vírusrészecskék már 6 nappal a tünetek megjelenése előtt, illetve legfeljebb 2 héttel utána kimutathatók. Vagyis, egy személy továbbra is pozitív tesztet produkálhat, akkor is, ha nem fertőző 8 nappal a tünetek megjelenése után.

Ha valakinek a tesztje továbbra is pozitív, lehet újra fertőző?

A koronavírusból felépült emberekben védő antitestek képződnek, melyek megakadályozzák a vírus szaporodását és az új sejtek megfertőzését. A tudósok számára azonban nem teljesen világos ezen antitest-védelem hatékonysága, ahogyan az sem, hogy meddig tart.

Egyes kutatások azt sugallják: a semlegesítő antitestek legalább 6 hónapig jelen vannak. Ezért az újrafertőződés kockázata alacsony – de nem lehetetlen. Mindenesetre nagyobb valószínűséggel fordul elő oltatlan embereknél. A koncepció azonban a teljesen beoltottakra is vonatkozik, mivel áttöréses fertőzések létrejöhetnek.

A CDC irányelvei alapján ugyanakkor a koronavírusból felépült embereknél nem javasolt a tesztelés a pozitív koronavírus-teszttől számított 3 hónapon belül, így a kontaktus-nyomkövetés részeként vagy a betegségnek való újabb kitettség esetén sem. Ez alatt a 3 hónap alatt ugyanis a pozitív teszteredmény inkább az előző fertőzéshez és nem egy újabbhoz köthető.

A tesztelés megismétlése akkor javasolt, ha az ember Covid-19-nek megfelelő tüneteket tapasztal 3 hónapon belül. Ha a teszt pozitív, a betegeknek ismételt ötnapos elkülönítésen kell átesni az ajánlott irányelveknek megfelelően.

Fotó: 123rf.com

Mi a teendő, ha a koronavírus-teszt továbbra is pozitív? Hosszú Covidról van szó?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározta, mi számít hosszú Covidnak. Ez az állapot az alábbi embereknél fordul elő:

 • Valószínű vagy igazolt SARS-CoV-2 fertőzés van az illető kórtörténetében
 • A tünetek a kezdeti panaszok megjelenése vagy a pozitív koronavírus-teszt után három hónappal továbbra is fennállnak
 • Az illetőnél legalább két hónapig tartó krónikus tünetek jellemzőek
 • A tünetek nem magyarázhatók alternatív diagnózissal.

A hosszú Covid gyakori tünetei a következők:

Fáradtság, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, ízületi vagy izomfájdalom, fejfájás, kognitív diszfunkció vagy koncentrációs nehézség, alvási problémák, hangulatváltozások, módosulások a szag- és az ízérzékelésben, változások a menstruációs ciklusban.

A hosszú Covid nem gyakoribb azoknál az embereknél, akiknél továbbra is pozitív eredményt mutat a vírusteszt. A kutatások még mindig zajlanak a tünetek ezen konstellációjának megértésére. A hosszú távú Covid-fertőzés miatt leginkább veszélyeztetettek azonban a tapasztalatok szerint a koronavírus miatt kórházba kerültek, a nők, a feketebőrű, valamint a 40 éves és ennél idősebb emberek.

Érdemes tudni azonban, hogy a kezdeti rizikóelemzést egy kis embercsoportban végezték el – a tudósok továbbra is elemzik a kockázatokat.

Olvasd el ezt is!

COVID – Eldobhatjuk a maszkot és az oltási igazolványt is

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Röv9den
  Nem az esetem.
  Nem is élek vele……
  csak ennyi barátilg
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.