Mi okozza az ízületi fájdalmat? – Post-COVID vagy más?

A koronavírus-járvány lassan egy éve árnyékolja be a mindennapjainkat – a fertőzés tüneteit szinte mindenki felismeri, azonban kevesen vannak azok, akik a felgyógyulás után meg tudják különböztetni azt is, hogy az ízületi panaszokat a COVID esetleges szövődménye, vagy egy régóta meglévő gyulladás, meszesedés okozza. 

A koronavírus-fertőzés korai tünetei közül a tüdőeltérések voltak fókuszban, mivel főleg ez felelt a magas halálozásért. 

„A korai és késői halálozásban is szerepet játszhat például a szívizomgyulladás, amelyet a laboratóriumi vizsgálat mellett a szívizom MR segítségével lehet kimutatni” – figyelmeztet dr. Vértes András főorvos, aki kiemelte azt is, hogy a tartós fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, hasi panaszok, nehézlégzés mellett ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek az úgynevezett post-COVID szindrómájaként. 

Foto:123rf.com

„A vírustámadás következtében a szervezet védekező rendszerének hatására a test bármely pontján kialakulhat az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, azaz a citokinvihar” – tette hozzá a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője. 

Dr. Vértes András szerint a panaszok tartósak lehetnek, ezért nehéz megállapítani, hogy például az ízületi fájdalom a koronavírus-fertőzés következménye, vagy egy már meglévő ízületi gyulladást vagy meszesedést jelez. 

Mint kiderült, a COVID-19 kapcsán megjelent reumatológiai, orthopédia állásfoglalások leírják, hogy a koronavírus-fertőzés jellemző tünete a tartós ízületi fájdalom, amely az összes ízületre kiterjedhet.

Az ízületi elváltozások megismerése a megfelelő kezeléshez szükséges. A jelenlegi járványügyi kritériumok miatt a panaszos betegek számára gyors és pontos kivizsgálás kell. Megfelelő diagnózis hiányában a tüneti kezelések hosszú távon nem mindig jelentenek megoldást, a tünetek akár rosszabbodhatnak is. Ezért érdemes napjaink egyik legmodernebb orvosdiagnosztikai megoldását, az ízület MR-t választani” – javasolta a főorvos. 

„Még nem ismerjük a COVID-fertőzés hosszú távú szövődményeit, de az már biztos, hogy a korai diagnózis ennél a betegségnél is kiemelten fontos. Köztudott ugyanis, hogy az időben megkezdett kezelés esélyt ad az akár teljes felépülésre is – hangsúlyozta a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője. 

 

A RadiVert MR Diagnosztikai Központ a post-COVID diagnosztizálásában már nagy gyakorlatra tett szert; betegbarát filozófiájának köszönhetően pedig igyekszik kiemelt kedvezményeket biztosítani azért, hogy minél több beteg számára biztosítsa a korai diagnózis lehetőségét, amely sokszor életmentő lehet. 

Koronavírus: mire figyeljünk sokízületi gyulladás esetén?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.