Mentális probléma kezelése – Egyre többen szorulnak rá a COVID miatt

Nagy az igény szakemberekre a járvány második évére

A koronavírus-járvány hatása az elménkre nézve sem maradt el – a korlátozásokkal, lezárásokkal, elmaradt eseményekkel és elszigeteltséggel teli időszak fokozottá tette a mentális probléma-kezelés szükségességét szerte a világon.

Sokaknak nem kell bemutatni a koronavírus-járvány pusztító hatásait. A pandémia nemcsak fizikailag és anyagilag viselte meg az embereket – lelkileg is. A mentális probléma-kezelésre egyre nagyobb az igény, tekintve, hogy a járvány lassan második éve tart.

Amerikai tapasztalatok alapján az emberek elsősorban szorongás és depresszió miatt keresnek fel szakembert. Az első időszakban a mindennapi bizonytalanság volt a fő ok: senki sem tudta, mi fog történni a járvány kapcsán. Ezt követően azonban sokaknál szomorúságba váltott át az érzelmi állapot.

Az Egyesült Államokban számos terapeuta telesegítséget nyújt az embereknek. 2020 őszétől kezdve tripla annyi beteg kereste fel őket, mint korábban. A mentális problémák kezelése kiemelt üggyé vált, a depressziós emberek száma beszámolójuk szerint 60 százalékkal nőtt.

Napjainkban valóban sokat segíthet a telemedicina, hiszen az ember akár otthon is beszélgethet a monitoron keresztül terapeutával, s közben nem kell utaznia vagy a gyermekek felügyeletére embert keresnie.

Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (American Psychological Association – APA) rámutatott arra, hogy elsősorban a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók, a 18 év alatti gyermekek szülei kérnek későn segítséget, noha mentális probléma-kezelésre jóval korábban szükségük lett volna.

Korai lenne megmondani, vajon azok, akik ebben az időszakban segítséget kértek, a pandémia után is folytatják-e a kezelést, de a telemedicina ebben is segíthet.

A szakemberek szerint hosszú távú mentális egészségügyi következményekkel járhat, ha az emberek nem szorgalmazzák a mentális probléma-kezelést, nem tudják csökkenteni a jelenleg tapasztalt stressz-szintjüket. Az említett embercsoport ráadásul különösen sebezhető, s köztük vannak a nélkülözhetetlen munkát végző egészségügyi dolgozók. A távegészségügyi kezelés bővítését sokan támogatják.

A koronavírus-járvány azonban egyértelműen rávilágított arra, hogy a mentális egészséggel, mentális probléma-kezeléssel kapcsolatos beszélgetéseknek előtérbe kell kerülniük.

Megváltozott az emberek hozzáállása is a mentális egészséggel kapcsolatban. Már kevésbé jellemző azok megbélyegzése, akik lehangoltak, hangulatzavarral küzdenek – manapság ugyanis szinte normális, hogy valaki nincs jól. A normális stressz szint az élet része, a nagy veszteség miatti kétségbeesés, a szomorúság, a gyász azonban extrém stresszel jár, s senki nem várja el az ezeket elszenvedőktől, hogy leplezzék érzéseiket.

COVID – Egyre többeknél jelentkezik az a probléma

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.