Melyik csoportba tartozol? – Ezen múlhat, hogy nehezen vagy könnyedén viseled a covidot

Kiderült, hogy miért alakulhat ki egyeseknél súlyos Covid, miközben mások könnyebben vészelik át a koronavírus fertőzést.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a kutatók rájöttek, miért okozhat egyeseknél súlyos tüneteket, másoknál pedig nem – számol be az EgészségKalauz.

A rejtély kulcsai az örökítőanyagunkban megbúvó ősi vírus örökítőanyag törmelékek lehetnek.

Örökítőanyagunk kb. 8%-át ősi vírusok (úgynevezett humán endogén retrovírusok – röviden HERV-ek) alkotják, míg saját emberi génjeink aránya csak 1,5%.

Fotó: 123rf.com

A lektorálás előtt álló szakcikkeket ismertető Medrxiv portálon 01. 21-én jelent meg egy tanulmány, amely szerint a SARS-CoV2 vírus serkenti a humán endogén retrovírus-W, azaz HERV-W burokfehérjéjének (ENV-nek) a termelődését vérsejtekben. A HERV-W örökítőanyaga mintegy 63 millió évvel ezelőtt integrálódott akkori ősünk örökítőanyagába, így rajtunk kívül számos majomfajban is fellelhető.

Már korábban is megfigyelték azt, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejtben termelődő HERV-W ENV fehérje mennyisége összefügg a koronavírusos betegek légúti distressz szindrómájának súlyosságával. A mostani felfedezés azt mutatja, hogy a HER-W ENV fehérje termelődését a SARS-CoV2 vírus serkenti, de nem mindenkinél, hanem csak a betegek 20-30%-ánál, vagyis az ő esetükben genetikai hajlam állhat fenn a súlyos COVID-19 kimenetelre.

Az elhunyt COVID-19 betegekből származó szövetminták a tüdőből, a szívből, az agy szaglógumójából és az orrnyálkahártyából HERV-W ENV fehérjét tartalmaztak olyan sejttípusokban, amelyek fontosak a COVID-19 betegség kialakulásában.

Olvasd el ezt is!

Ennyi ideig fertőzhet egy covidos beteg

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.